Село на Тернопільщині вшанувало чехів, які загинули тут майже 100 років тому

зборів01

У селі Калинівка Зборівського району помянули військовослужбовців, полеглих у роки Першої світової

До меморіалу чеським воїнам, який облаштовано на місцевому цвинтарі, жителі Калинівки, районного центру, представники влади та громадських організацій поклали сьогодні квіти.

Саме у ці дні виповнюється 99 років з часу пам'ятної для чеського й українського народів битви під Зборовом та початком формування чеського війська.

- Влітку 1917 р. чехословацькі війська взяли участь у наступі російських військ на Південно-Західному фронті. Чехословацька бригада була додана 11-й російській армії з місцем дислокування в районі міста Зборів у Галичині (сучасна Тернопільська область). Проти ділянки фронту завширшки 6,5 км, яку обороняли 5500 австро-угорських солдат, зайняли позиції 3500 вояків чеської бригади, - розповідає Світлана Шульга - доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків Волинського національного університету імені Лесі Українки. - 19 червня 1917 року, після артилерійської підготовки, чехословацька бригада, піднявши прапор, пішла у наступ. Бійці подолали дві лінії оборони супротивника і вийшли до третьої, таким чином просунули лінію фронту за один день на чотири кілометри, взявши в полон 3150 солдатів та 62 офіцери-супротивника. На загальному деморалізованому фоні російської армії успішний наступ чехословацької бригади був вражаючим, однак він не міг бути використаний командуванням і мав характер тимчасового. Російська армія відступала. Однак для чехословаків битва під Зборовом мала велике значення, вона продемонструвала єдність сил чехословаків у досягненні головної мети - незалежності держави, - розповіла Світлана Шульга.

У Зборівській битві брали участь відомі політичні та громадські діячі майбутньої незалежної держави Лудвік Свобода, Ярослав Гашек, Ярослав Штромбах. Під час наступу під Зборовом загинуло 190 добровольців, 800 поранено та пропало безвісти. Загиблі поховані в селі Калинівка.

Успішні дії чехословацької бригади влітку 1917 р. стали переконливим доказом її боєздатності, що послугувало ще одним аргументом для Томаша Масарика, чехословацького

Поілтчиного  державного діяча, а згодом першого президента Чехословаччини у його спробах переконати Тимчасовий уряд у необхідності чисельного збільшення чехословацьких формувань. Голова Тимчасового уряду князь Львов та Керенський дали дозвіл на необмежений набір до чехословацького війська військово-полонених австро-угорської армії. До кінця 1917 року до лав корпусу із жовтня за наказом начальника генштабу Духоніна - записалося від 32 до 35 тисяч добровольців.

Довідково:З метою боротьби за незалежність своєї держави в 1914 році в  Києві була сформована дружина з числа чеських і словацьких емігрантів. Вони, ставлячи за мету боротьбу за незалежність Чехословаччини, використовуючи дозвіл Росії створити чехословацькі військові частини, вирішили воювати на боці царських військ проти Австро-Угорщини.

Наприкінці червня 1917 року чехословацька бригада, у складі російського Південно - Західного фронту під командуванням генерала Брусилова, зайняла позицію в районі м.Зборів. Штаб бригади був розташований в с. Красна. Бої під Калинівкою стали бойовим хрещенням чеських і словацьких вояків.

2 липня 1917 року в результаті проведеного наступу російсько-чехословацьких військ, австро-німецькі війська відійшли від річки Стрипи. В районі с. Калинівка загинуло 190 чехословацьких воїнів, прізвища яких здебільшого невідомі. Невдовзі на місці бою було споруджено братське поховання, висипане з землі та обкладене дерев'яними балками.

Для Чехії 2 липня стало днем народження чеської армії.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео