Агро-новини 4 липня

чеврн09

Новини аграрного сектору

Сільське господарство може зробити Україну енергетично незалежною

Майбутнє України – за біопаливом.

Сільськогосподарська біомаса здатна стати джерелом біопалива. Про це говорили під час міжнародного семінару «Використання потенціалу біопалива у муніципальному секторі», організованому Держенергоефективності, пише Урядовий портал.

Учасники заходу розглянули потенціал використання сільськогосподарської біомаси для муніципального теплопостачання та гарячого водопостачання, перспективи використання твердого біопалива у муніципалітетах та можливості централізованого теплопостачання на біопаливі для потреб населення в Україні.

04071
04071

«Сьогодні у багатьох європейських країнах, які орієнтуються на розвиток сільського господарства, біоенергетика набула особливого статусу. Україна також має значний потенціал використання біомаси для виробництва енергії та заміщення газу», — зазначив заступник директора департаменту відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива Держенергоефективності Ігор Ковальов.

Завдяки використанню біопалива у муніципальному секторі деякі міста України можуть повністю стати енергетично незалежними.

Наразі в Україні сектор біоенергетики фактично заміщує близько 3 млрд куб. м газу в рік, а експлуатується понад 3650 МВт теплової потужності на біомасі.

Нобелівські лауреати виступили на захист ГМО

109 нобелівських лауреатів підписали лист на захист генетично модифікованих продуктів (ГМО).

Про це повідомляє «Deutsche Welle».

«Ми вимагаємо, щоб «Грінпіс» і її прихильники переосмислили досвід фермерів і споживачів у всьому світі, де врожаї і продовольство були покращені завдяки біотехнологіям і визнали висновки авторитетних наукових і регулюючих організацій», — йдеться в листі, опублікованому в четвер, 30 червня.

Підписанти закликали організацію припинити кампанію проти ГМО та «Золотого рису».

04072
04072

«Використання біотехнологій дозволить врятувати життя людей, які не мають достатньо коштів», — сказано в листі. Перешкоджання цього лауреати називають «злочином проти людяності».

Немає жодного підтвердженого випадку того, що ГМО завдають шкоди здоров'ю людей або тварин, йдеться в документі. Масове поширення «Золотого рису» допоможе впоратися із захворюваннями, викликаними нестачею вітаміну А в організмі людини. Дефіцит цього вітаміну є причиною смерті від 1 до 2 млн осіб щорічно, заявляють вчені.

Як повідомлялося в травні, американські вчені визнали продукти з ГМО безпечними для людини.

Кожна десята пачка італійських макаронів – з українського зерна

Італійським виробникам макаронних виробів вигідно використовувати українське зерно. До такої ситуації призвели низькі ціни на українську пшеницю твердих сортів.

Матеріал під назвою «Війна макаронів: як Україна стала основним постачальником зерна в Італію» опублікувало видання Corriere della Sera, пише zik.ua.

Місцеві аграрії б’ють на сполох: майже 40% італійських макаронів виробляються з іноземного зерна. При цьому Україна є третьою країною за обсягами поставок пшениці в Італію — після Канади і Франції.

[caption id=«attachment_19623» align=«alignnone» width=«300»]

spaghetti
spaghetti

fresh uncooked spaghetti background close up shoot[/caption]

«Тільки в 2015 році поставки пшениці з України в Італію збільшилися в 4 рази — до 579 тисяч тонн», — пише видання.

Судячи за даними експертів, Україна покриває близько 10% потреб італійських виробників макаронів в пшениці твердих сортів.

На думку італійців, така ситуація склалася не випадково.

«Збільшення імпорту пшениці з України відповідає чіткій стратегії ЄС — щоб цей аграрний гігант став «житницею Європи». Цьому сприяє Угода про вільну торгівлю між Україною та ЄС, яка набула чинності 1 січня 2016 року, в якому частково усунені додаткові імпортні мита, що робить українське зерно більш конкурентоспроможним», — пише видання.

Ще однією причиною популярності українського зерна в Італії називають особливий клімат України — він ідеально підходить для вирощування пшениці твердих сортів, з яких роблять макарони. А низькі ціни на зерно українцям дозволяє утримувати слабка гривня.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео