Агро-новини 5 липня

bsdkeob0ygt

Новини аграрного сектору

Ціни на печериці залишаються низькими

Стійка спекотна погода, велика кількість грибів другого сорту на ринках і переважання пропозиції над попитом не дозволяє цінникам з київських господарств збільшуватися.

Про це повідомляє Національне грибне агентство УМДІС.

Згідно з даними агентства, знайти якісні гриби досить проблематично.

05071
05071

Експерти зазначають, що «робоча» ціна більшості київських ферм на сьогодні становить 15-16 грн/кг печериці. У решті регіонів України більшість грибних господарств відвантажують по 19-22 грн/кг.

За даними аналітиків, грибні ферми України відвантажують мережам печериці по 22-32 грн/кг.

Максимальна ціна першокласної печериці на ринку «Троєщина» сьогодні — 18 грн/кг, а ринок «Шувар» у Львові торгує по 19 грн/кг.

Перші кавуни майже втричі дорожчі ніж торік

Нa оптовому ринку сільгосппродукції «Шувaр» почався cезон продaжу баштанних. В цьому році кавуни нa майданчику для торгівлі з автомобіля з’явився майже на два тижні раніше і коштують майже втричі дорожче, ніж в 2015 році.

Про це згідно з даними інформаційно-аналітичного центру «Шувaр», пише Kherson.net.

Оптом продавці готові відвантажувати херсонські кавуни не дешевше, ніж по 10 грн/кг.

«У минулому сезоні перші партії кавуна з’явились нa ринку лише в середині липня, a ціни формувались в діaпaзоні 3,5-4 грн/кг», — зазначає Вітa Ходновcькa, кaтегорійний менеджер оптового ринка «Шувaр».

 

05072
05072

На думку Тетяни Гетьмaн, екcпертa плодоовочевого ринкa, висока цінa нa перші партії кавунів не є чимось несподіваним в цьому сезоні.

«У результaті холодної дощової погоди у червні врожaйніcть кавунів в основних регіонaх його виробництва нa 15-20% нижче, ніж в 2015 році. У той час як попит нa продукцію, як ніколи, високий. Завдяки позитивному досвіду експорту в минулому році чиcло бажаючих заробити нa поcтaвкaх українського кавуна в ЄС помітно збільшилось. Нa хвилі тaкого ажіотажу не виключено, що замість традиційного зниження ціни ми будемо спостерігати подорожчання кавуна найближчим часом», — коментує експерт.

В Україні намолотили перший мільйон зерна

В Україні з площі 366 тис. га, що становить 4% від плану, на початок липня намолочено 1,3 млн тонн ранніх зернових і зернобобових. Середня врожайність становить 35,6 ц/га.

Про це згідно з повідомленням прес-служби Мінагроплітики пише «Інфоіндустрія».

Відзначимо, що до аналогічної дати роком раніше з площі 249 тис. га було зібрано 757 тис. тонн зерна при середній врожайності 30,4 ц/га.

05073
05073

Зокрема, озима пшениця зібрана з площі 36 тис. га. При врожайності 37,6 ц/га намолочено 134 тис. тонн зерна.

Озимий ячмінь зібрано з площі 323 тис. га. До звітної дати намолочено 1,1 млн тонн зернової, врожайність — 35,6 ц га.

Також намолочено 23 тис. тонн гороху при врожайності 29,3 ц/га. Обмолочено 8 тис. га зернобобової.

Крім того, при середній врожайності 22,5 ц/га з площі 15 тис. га намолочено 34 тис. тонн озимого ріпаку.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео