Віра Олександрович

На пішу ходу до Зарваниці віряни вперше реєструються через Інтернет (фото)

Основне

Зареєструватися до участі у пішій ході від Архикатедри у Тернополі до Марійського духовного центру на Теребовлянщині можна он-лайн. Таке практикують уперше (зайти на сайт ТУТ – прим.).

Із тих, хто уже зголосився, почали формувати колону вірян. А їх має бути чимало, адже люди прагнуть принести духовну жертву за Україну, бійців АТО і тих, хто наразі не може взяти участь у прощі. Чекають прочан із різних регіонів України і з-за кордону.

2
2

3
3

4
4

Просять не брати пластиковий посуд, аби ми не засмічували довкілля

Загальнонаціональна проща до Зарваниці відбудеться 16-17 липня. Це - наймасовіший релігійний захід у нашій області, а можливо, й в Україні. Приурочили його цього разу Року Божого милосердя і молитві за мир у Україні.

Семенюк
Семенюк

- Деякі ЗМІ поспішили написати, що ми чекаємо мільйон прочан, але будьмо правдиві – такого числа гостей ми не чекаємо і на те є причини, - каже архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Української греко-католицької церкви Василій Семенюк. – По-перше, у нас кожної суботи-неділі відбуваються професійні прощі. По-друге, ми отримуємо сумну інформацію від своїх священиків – із Західної України масово виїжджають молоді люди, віком від 20 до 40-ка років. Також треба врахувати і зубожіння населення.

Автобусами і залізничним транспортом добиратимуться віряни із Харкова, Запоріжжя, Херсона, Одеси, Києва, Житомира, Луцька та інших міст. Пішки йтимуть прочани із Франківщини і Львівщини. Головна піша хода вранці 15 липня стартує від Архикатедри у Тернополі. Колона йтиме традиційно два дні, групами по 30-32 людей. На завершення першого дня для них передбачили вечерю і відпочинок у Струсові. Наступного дня прочани мусять подолати решту шляху до Зарваниці.

1
1

- Уздовж дороги для вірян влаштують чотири зупинки – у Мишковичах, Микулинцях, Тютькові і Золотниках, - розповідає голова архиєпархіальної комісії у справах молоді отець Орест Павліський. – Ми багато що передбачили для комфорту прочан, тому просимо усіх взяти із собою лише особистий посуд. Не пластиковий, аби ми не засмічували довкілля!

Звісно ж, має бути зручне взуття, головний убір, плащ від дощу, каремат і намет, адже зручним місцем для ночівлі, на жаль, організатори забезпечити усіх не зможуть.

- Не піти на прощу цього року, як на мене, це – навіть злочин, - підсумовує отець.

На території духовного центру влаштують більше парковок

На прощі чекають не лише прочан з усього світу, а й главу Української греко-католицької церкви патріарха Святослава Шевчука. Він очолить ключові Богослужіння і має намір обов’язково зустрітися із молоддю.

- Патріарх прагне особисто поспілкуватися із юними прочанами, - каже єпископ-помічник Теодор Мартинюк. – Передбачена для молоді і традиційна нічна програма – духовно-мистецьке дійство на Співочому полі.

Окрім того, приїде Архиєпископ Станіслав Гондецький - Митрополит Познані, Голова Польської Єпископської Конференції. На тлі розпалювання ворожнечі між українцями і поляками його візит на Тернопілля є знаковим, вважає Теодор Мартинюк.

- Чекаємо єпископа із Австрії із делегацією, а також прочан із Канади. Серед гостей традиційно будуть і заробітчани із Португалії, Італії, Греції та інших країн, - додає єпископ-помічник. – Очікується, спільна молитва у злагоді за мир в Україні. Оскільки у Зарваниці відчинили Двері Милосердя, то в усіх вірян буде змога отримати повний відпуст. Його можна буде давати і за померлих.

Для зручності вірян, які добиратимуться на прощу власними транспортом, на території духовного центру цього року влаштують більше парковок. Проте перепустки на них зможуть отримати не всі, а лише ті, хто підвозитиме хворих і літніх людей.

Нагадаємо, цього року у Зарваниці має відбутися і ще одна знаменна подія – у гості чекають представників усіх 20-ти Марійських центрів світу («Терен» про це писав ТУТприм.).

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео