На Тернопільщині у монастирі із 700-річною історією розпочався найбільший в році відпуст (фотоблог)

vidp

Монастир отців Василіан у селі Улашківці Чортківського району – одне із найбільших відпустових місць Поділля.

Улашківці-монастир. Чортків
Улашківці-монастир. Чортків

Історія Улашківсього монастирського комплексу сягає більше семи століть. Тут побували козаки Б.Хмельницького, а в 1673 році, як повідомляє монастирська хроніка, зупинявся великий коронний гетьман Ян Собеський – майбутній польський король.  Цілий тиждень він тут молився, а його вояки розширили печерну каплицю. Побував тут із своїм військом і Петро Дорошенко, коли йшовши з турками в 1676 році на замок в Ягольниці.

Улашк_вц_-монастир (14)
Улашк_вц_-монастир (14)

Неподалік від монастиря, у скелі, стояла колись фігура св. Івана Хрестителя, з-під якої било джерело. 160 років тому тут було встановлено кам'яний хрест на старому постаменті, неподалік від джерела, де раніше стояла фігура св. Івана Хрестителя. Цей хрест, хоч дещо пошкоджений, зберігся до наших днів. Неподалік є потужні джерела, вода з яких, як запевняють прочани, помічна на хвороби очей, тому під час відпусту до цієї води завжди велика черга людей.

Улашк_вц_-монастир (16)
Улашк_вц_-монастир (16)

У 1765 році родина Добринських–Раціборських подарувала храму Чудотворний образ Пресвятої Діви Марії. Ікона писана на полотні за зразком знаменитої Ченстоховської (Белзької) Богородиці і датується, за деякими даними, 1678 роком. У монастирі є багато записів про численні зцілення. Відпуст, який розпочався сьогодні в Улашківцях, часто прирівнюють за силою до прощ у Ватикані.

Улашк_вц_-монастир (1)
Улашк_вц_-монастир (1)

Сама ж монастирська церква, котру офіційно іменують базилікою Різдва Пресвятої Богородиці, входить до духовної спільності із римською базилікою Санта Марія Маджоре, однієї з чотирьох резиденцій Папи Римського. І це єдиний на Тернопільщині храм, який духовно поєднаний із римською базилікою.

Улашківці-монастир. Чортків
Улашківці-монастир. Чортків

Сьогодні тисячі паломників у день відпусту моляться в Улашківцях двом чудотворним іконам: святого Івана Хрестителя і Пресвятої Богородиці з Ісусом (Одигітрії). Тут є і дві часточки святих мощей. Саме Улашківецькому монастирю із спорідненої базиліки у Ватикані папський канонік, виходець із Тернопільщини, єпископ Іриней Білик привіз часточку мощей Івана Хрестителя.

Улашк_вц_-монастир
Улашк_вц_-монастир

Нині тут мощі зберігають в скриньці, покритій сріблом ззовні та золотом зсередини. Однак, до традиційного відпусту на свято Івана – 7 липня, її відкривають і виставляють в центрі храму. До речі, за даними УГКЦ, мощі Івана Хрестителя, окрім Ватикану, є лише в чотирьох країнах світу — Сирії, Чорногорії, Греції та Україні. В Україні частинка зап’ястя руки Івана Предтечі зберігається в Бережанах. Отже, унікальність Улашківецької обителі у тому, що у ній зберігаються дві чудотворних ікони і двоє мощей – священомученика Йосафата та Івана Хрестителя.

Улашк_вц_-монастир (11)
Улашк_вц_-монастир (11)

Улашк_вц_-монастир (12)
Улашк_вц_-монастир (12)

Олег Снітовський

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео