Що буде на місці колишньої ратуші в Тернополі?

img079

Прохання відновити ратушу і встановити на ній двосторонній годинник оприлюднили в петиції на сайті міськради Тернополя. В мерії запропонували свій варіант вирішення питання.

«На Театральному майдані проводиться громадське опитування щодо реконструкції будівлі за адресою бульв. Т. Шевченка, 21. В опитуванні питали, чи тернополяни хочуть кафе з відкритою терасою чи ратушу з двостороннім годинником. Так як у Тернополі під час війни в центрі міста була зруйнована ратуша, прошу владу сприяти у влаштуванні ратуші із двох стороннім годинником», – написав у петиції тернополянин Андрій Мудрий, повідомляє Вільне життя.

«Згідно з проведеними громадськими опитуваннями, що стосується проведення реконструкції будівлі за адресою бульвар Тараса Шевченка,21, а саме підтримати один із варіантів:

– провести реконструкцію будівлі та влаштувати в ній кафе з відкритою терасою або

– при реконструкції існуючої будівлі влаштувати ратушу з двостороннім годинником.

На вищевказану електронну петицію управління містобудування, архітектури та кадастру повідомляє, що дане питання неодноразово розглядали на засіданнях архітектурно-містобудівних рад при управлінні містобудування, архітектури та кадастру, і з цього приводу виникали кардинально різні думки, тому при Тернопільській обласній організації національної спілки архітекторів України в березні 2016р. відбувся відкритий конкурс на краще вирішення фасадів об’єкту містобудування: «Реконструкція будівлі комунальної власності з надбудовою офісних приміщень» на бульварі Т. Шевченка,21 в м. Тернополі, де було представлено дванадцять робіт архітекторів.

За результатами конкурсу визначений переможець – архітектор Будзик О.І.

Рішенням конкурсного журі визначено, що за основу при розробленні фасадів взяти проект переможця конкурсу та з умовою, що в будівлі не влаштовувати закладів громадського харчування.

Додатково з проектними пропозиціями можна ознайомитись безпосередньо в Тернопільській обласній організації національної спілки архітекторів України (вул. С. Крушельницької, 1а).

Одночасно повідомляємо, щодо значення та визначення функції будівлі «ратуша» – це споруда для органів міського самоврядування у європейських країнах епох Середньовіччя і Нового часу (порівн. магістрат). Ратуша включала елементи цивільного і фортечного будівництва. Звичайно будувалася у вигляді компактної кількаповерхової споруди із залом для засідань всередині, балконом, з якого звертались до народу, та високою ярусною баштою (беффруа). На останній висів дзвін, щоб сповіщати мешканців міста про небезпеку, а пізніше вона ззовні збагачувалася кадраном.

Зокрема, у Львові міська ратуша, де знаходиться орган міського самоврядування – це і є міська рада; у нашому місті міська рада знаходиться у колишньому будинку офіцерського зібрання, вул. Листопадова,5».

Олеся ЯКУШКО

Вибір читачів за тиждень

Відео