Орест Сарматський

Агро-новини 8 липня

чеврн13

Новини аграрного сектору

Корпорація Panasonic представила концепт «розумної» ферми

Нещодавно одне з дочірніх підприємств корпорації Panasonic - компанія Panasonic Environmental Systems and Engineering  організувала прес-тур на високотехнологічну тваринницьку ферму в м. Отавара, префектура Точиги. Японським журналістам представили концепт «розумного будинку» для корів, обладнаного сенсорами, системою вентиляції та іншими інноваційними розробками. Про це повідомляє прес-служба корпорації Panasonic.

До створення «смарт-ферми» компанію підштовхнув ряд гострих проблем, з якими стикається сільське господарство Японії. Подорожчання кормів, захворювання тварин, а також старіння населення і брак робочої сили змушують сільгоспвиробників активніше використовувати технології для підвищення продуктивності. На показники також впливає спекотна погода, через яку знижуються плодючість і надої.

08071
08071

Компанія Panasonic Environmental Systems and Engineering обладнала ферму «розумними» сенсорами, що контролюють температуру і вологість в приміщенні, а також активність тварин. Система повітропроводів і вентиляторів дозволяє імітувати легкий бриз (вітер зі швидкістю близько 2 м/с), який знижує температуру повітря і запобігає скупченню парів аміаку.

Японські корови, судячи з усього, позитивно оцінили нововведення. Спільне дослідження, реалізоване в 2014 і 2015 рр. Panasonic Environmental Systems and Engineering і японським університетом Уцуномія за підтримки компанії GreenHeart T & K показало, що нове рішення дозволяє підвищити надої навіть в найспекотніший період року - з липня по жовтень. У дослідженні було задіяно близько 80 корів. Спокійні і задоволені тварини, які не страждають від спеки, настирливих мух, ґедзів і птахів, давали, в середньому, на 7 літрів молока більше від очікуваного рівня, що еквівалентно 10% приросту. Середня частота їхнього дихання знизилася приблизно на 8 зітхань в хвилину, що говорить про те, що корови легше переносили стрес, обумовлений спекою.

У майбутньому компанія Panasonic Environmental Systems and Engineering планує ускладнити і доопрацювати запропонований концепт для використання в птахівництві та свинарстві. Система може бути доповнена сонячними панелями, системами переробки використаної води та продуктів життєдіяльності птахів і тварин, фільтрами для нейтралізації запахів, а також системами спостереження за поголів'ям худоби.

Найближчі сім років вирощувати смородину буде невигідно

В Україні спостерігається надлишок смородини, констатують експерти, повідомляє UBR.

Незважаючи на те, що врожай цієї ягоди знизився на 40%, у порівнянні з минулим роком, її все одно занадто багато, тому ціни збереглися на рівні минулорічних.

І у найближчі сім років смородина буде недорогою. Головна причина — перевиробництво цієї ягоди як на внутрішньому ринку, так і за його межами, повідомив директор ТОВ «Українська ягода» Тарас Баштанник.

За його словами, надлишок ягоди на внутрішньому ринку забезпечують як спеціалізовані вітчизняні ягідні господарства, так і приватники.

«Смородина дуже технологічна ягода. Наприклад, на відміну від малини, її можна прибирати комбайном, вирощувати без зрошення, а саджанці коштують копійки. Тому низький поріг входу на цей ринок і відносна легкість ведення бізнесу залучають багатьох підприємців», — пояснив Тарас Баштанник.

 

08072
08072

Ситуацію ускладнюють масові поставки смородини з Польщі.

«Рівень перевиробництва у Польщі такий, що заморожена ягода вже після розмитнення в Україні коштує 8 грн/кг. Якби не девальвація гривні, то не було б сенсу цю ягоду збирати», — пояснює експерт.

Він також додав, що нерідко поляки продають смородину нижче собівартості, так як отримують серйозну державну підтримку.

У перспективі, на його думку, підвищення цін на смородину хіба що за умови, що її виробництво і споживання, щонайменше, збалансуються. Тоді може повториться ситуація 2012 р., коли з-під комбайна смородина йшла по $3/кг (24 грн за тодішнім курсом).

На Тернопільщині інвестори орендували 188 га земель

У ході земельного аукціону ціна річної оренди зросла з 8% до 34% від нормативної грошової оцінки землі

На земельних аукціонах Тернопільщини, що відбулися наприкінці червня, продали права оренди 22 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності (за межами населеного пункту), пише прес-служба головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

Інвестори орендували землі загальною площею 188,22 га. У результаті торгів ціна оренди зросла до 1,08 млн грн, тоді як стартовий розмір річної орендної плати становив 399,21 тис. грн.

«Землі розташовані на території Боківської, Вербівської, Галицької, Завалівської, Мужилівської, Новосілківської, Поплавської, Шумлянської та Юстинівської сільських рад Підгаєцького району», — сказано у повідомленні.

08073
08073

Також додається, що найбільша динаміка вартості зафіксована на земельну ділянку у Юстинівській сільській раді Підгаєцького району. У ході земельного аукціону ціна річної оренди зросла з 8% до 34% від нормативної грошової оцінки землі. Інвестор, що взяв у користування ділянку, щорічно сплачуватиме до бюджету місцевої ради 156,2 тис. грн упродовж семи років.

«Цього року бюджети місцевих рад Тернопільської області отримали майже 2,5 млн грн від продажу прав оренди 87 земельних ділянок сільськогосподарського призначення держвласності площею 1 тис. га», – зазначає керівник землевпорядної служби області Павло Боднар.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео