Дамбу обіцяють відремонтувати за місяць ... або за два роки

ремонт_Дамби

30 червня у Тернополі приступили до ремонту дамби Тернопільського Ставу. Тому рух тут будуть частково перекривати приблизно місяць.

«Для того, щоб повністю не перекривати рух, було прийнято рішення провести ремонт дамби у два етапи, адже вона є важливою транспортною артерією, яка з'єднує мікрорайони «Дружба», Пронятин та Кутківці з центральною частиною міста», - роз’яснює міський голова Тернополя Сергій Надал.

До проведення робіт у два етапи також підштовхує вкрай запущений стан гідротехнічних споруд дамби.

«Треба чітко усвідомлювати, що гідротехнічні споруди дамби не ремонтувалися близько 60 років. На сьогодні немає конкретної проектної документації, яка дозволяє зрозуміти, на яких опорах вона стоїть. Також є потреба відремонтувати гідротехнічні споруди, через які вода подається зі Ставу до парку «Топільче», і які вважаються ще польськими. Найперше, треба дослідити і якісно відремонтувати все це», - продовжує міський голова. «Таким чином, перший етап ремонтних робіт буде полягати у дослідженні та ремонті всіх гідротехнічних споруд. Також триває узгодження проекту капітального ремонту частини вулиці Руської від Надставної церкви і до дамби, який має здійснюватися на умовах співфінансування між бюджетом міста та області. На другому етапі вже буде відбуватися ремонт самої дамби, яка, окрім проїжджої частини, ще виконує функцію стіни-опори Тернопільського Ставу», - підсумував Сергій Надал.

З самого початку ремонт дамби мав йти на умовах співфінансування Києва та Тернополя, однак кошти зі столиці прийшли в рази менші, від тих, які очікували.

За словами пана Надала, весь проект з ремонту дамби коштуватиме приблизно 28 мільйонів гривень. Державний фонд регіонального розвитку мав виділити місту приблизно 15 мільйонів гривень. Решту коштів передбачалося виділити з міського бюджету. Однак, станом на сьогодні, Фонд регіонального розвитку виділив лише 5 мільйонів гривень. Щоб не відкладати ремонт у «довгий ящик» міська рада вирішила все таки почати перший етап з наявним фінансуванням. Якщо Київ виділить Тернополю решту передбачених коштів, обидва етапи будуть завершені вже цього року. Якщо ж мерія Тернополя буде змушена акумулювати лише власні кошти, повний ремонт дамби буде завершений аж за два роки.

Вибір читачів за тиждень

Відео