Орест Сарматський

Агро-новини 9 липня

чеврн14

Новини аграрного сектору

Тваринники Івано-Франківської області отримали від держави 1,4 млн. гривень

Комісія з використання коштів обласного бюджету Івано-Франківщини на підтримку тваринницької галузі виділила 1,4 млн. грн.

Про це повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

На розгляд комісії подали заявки дев'ятнадцять претендентів. З метою забезпечення прозорості прийнятих рішень, усі вони взяли участь у її засіданні.

«Отримавши на безповоротній основі кошти з обласного бюджету, наші фермери зможуть додатково закупити високопродуктивну велику рогату худобу, вівці, кози, а також установки індивідуального доїння, холодильне обладнання», — зазначила голова комісії, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Марія Савка.

09071
09071

У відомстві також зазначають, що 24 червня депутати ухвалили рішення про додаткове спрямування 500 тис. гривень на підтримку тваринництва.

Щорічне зростання ягідного ринку України складає 2-4%

Ємність ягідного ринку України оцінюється на рівні 190-200 тис. тонн, або понад 250-300 млн. дол., при цьому його щорічне зростання складає 2-4%.

Про це повідомив генеральний директор компанії «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов, пише «Інтерфакс- Україна» .

«Ягідний ринок України перебуває в стадії формування. Інвестиції прийшли сюди відносно недавно. В даний час ми стоїмо на порозі високоліквідного ягідного ринку України», — зазначив Феофілов.

09072
09072

За його словами, за останні кілька років площі під ягідниками в Україні зросли в рази, розширився ягідний асортимент. При цьому споживання ягід в три-чотири рази менше, ніж в європейських країнах.

Крім того, виробники відзначили проблематичність експорту свіжої ягоди в зв'язку з закриттям ринку Росії. Країни ЄС імпортують в основному заморожену ягоду, проте потужності виробництва такої в Україні поки не досить високі.

«Майже 90% моїх клієнтів вірить, що російський ринок відкриється. Але ринок не відкриється не тому, що у нас погані відносини, а тому що в Росії дуже великі капіталовкладення бізнесу йдуть в розвиток ягідників. У Росії прекрасно росте смородина і малина, є держпрограми підтримки», — вважає директор ягідного розплідника «Брусвяна» Ліліанна Дмитрієва.

Перспективи для експорту вона бачить в країнах, де жаркий клімат не дозволяє вирощувати деякі види ягід.

За її словами, уряд і Мінагрополітики зобов'язані лобіювати відкриття ринків для експорту українських ягід і зняття карантинних обмежень в цьому напрямку.

На думку учасників конференції, цікавими для вирощування в Україні є обліпиха, журавлина, айва, лимонник, горобина та ін.

«У нас є потенціал і всі ресурси, щоб давати Заходу новинки і на цьому заробляти. На сьогодні дуже актуально вирощування жимолості», — додав засновник розплідника «Брусвяна» Володимир Дмитрієв.

Як зазначив Феофілов, українським виробникам слід сконцентруватися на кооперації, щоб збільшити прибутковість і відкрити можливості для формування великих партій якісного товару.

Оптові ціни на яблука вдвічі нижчі від минулорічних

Ціни на яблука на оптових ринках України наразі в середньому в 2 рази нижчі, ніж на початку липня минулого року.

Про це повідомляє «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Зокрема, яблука оптом на ринку «Шувар» у Львові можна купити по 9-13 грн/кг (0,3-0,5 євро/кг) в залежності від сорту, тоді як роком раніше ціна тут не опускалася нижче 18 грн/кг.

На ринку «Копани» в Херсонській області оптова ціна на яблука варіюється в межах 7-12 грн/кг (0,3-0,4 євро/кг), а це в 1,7-2,2 рази дешевше, ніж на початку липня 2015 року.

За даними аналітиків, найбільш дорогі яблука сьогодні в Києві на ринку «Столичний». Тут продавці згодні відвантажувати яблука оптом по 12-18 грн/кг (0,4-0,7 євро/кг) в залежності від якості, сорту та обсягу партії. Однак в аналогічний період 2015 року їм вдавалося вести продажу в 1,5-1,8 рази дорожче, ніж зараз.

Таку помітну різницю в цінах аналітики ринку пов'язують з досить великими обсягами пропозиції минулорічного яблука, тоді як українські садівники вже приступили до збору нового врожаю ранніх сортів. При цьому, попит на яблука утримується на невисокому рівні, оскільки покупці часто віддають перевагу сезонним фруктам і ягодам.

Нагадаємо, що багато виробників яблук назвали сезон-2015/16 провальним, оскільки ціна на ці фрукти в країні впала до мінімальних показників за всю історію незалежності України.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео