Віра Олександрович

Понад 903 мільйони гривень отримали місцеві бюджети Тернопільщини

Майже 903,5 млн. грн. податкових платежів отримали бюджети місцевих громад Тернопільщини лише за перше півріччя цього року.

Це - на 161,5 млн. грн. більше, ніж очікували. До того ж, сума на 289,3 млн. грн. перевищує ту, яка надійшла за відповідний період минулого року, уточнили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ДФС) в області.

  • Зокрема, у червні доходи місцевих бюджетів склали 172,9 млн. грн, - каже начальник Головного управління ДФС в області Ігор Комендат. - Порівняно із минулорічним червнем забезпечили приріст надходжень на 53,9 млн. грн, або на 45,3%.

Одним із найвагоміших платежів традиційно є податок на доходи фізичних осіб. Його протягом січня-червня надійшло понад 526 млн. грн. Причому додатково забезпечили надходження 92,1 млн. грн.

  • Суб’єкти малого підприємництва сплатили майже 113 млн. грн. єдиного податку, - додає Ігор Комендат. – І надходження акцизного податку із роздрібного продажу підакцизних товарів з початку цього року склали 113 млн. грн. Додатково місцеві бюджети отримали 5,7 млн. грн. Прогнозний показник вдалося виконати на 105,3%.

Втім, резерви для наповнення місцевих бюджетів – чималі, наголошує фіскал.

  • Йдеться про детінізацію економічних процесів, зокрема, на ринку праці і підакцизних товарів, - зазначає Ігор Комендат. - Це і затвердження місцевими радами оптимальних ставок податків.

Сумлінність платників податків, злагоджені дії органів місцевої влади і органів місцевого самоврядування, їхня співпраця із контролюючими органами, на його думку, дадуть можливість реалізувати ідею впровадження процесів децентралізації, наповнити бюджети громад коштами, які так необхідні для розвитку сіл і міст.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео