Скульптуру Кременецької Мадонни планують відновити завдяки українсько-польській співпраці (фото)

1jORUUCi_rM

Спільна історія предків єднає інтереси та прагнення нащадків. Це стосується всіх сфер людської життєдіяльності, особливо культури і культурної спадщини. Відновлення статуї Кременецької Мадонни належить до культурно-історичних інтересів українського і польського народів, насамперед тих територіальних громад Республіки Польщі, давня і близька історія яких прямо чи опосередковано, через знакові події чи відомі персоналії пов’язана з містом Кременець. Це стосується і визначного польського міста Кракова, вихідці із якого доклали зусилля до становлення Волинської гімназії та Волинського ліцею, відзначились у мистецькому житті Кременця.

Нині Кременецька гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка підтримує творчі зв’язки з Краківським педагогічним університетом. Краківські митці беруть участь у Міжнародному художньому пленері ”Зустрічі в Кременці“, а діячі культури – у форумі ”Діалог двох культур“, пише pedpresa.

8Xo2MVKtDvg
8Xo2MVKtDvg

Нещодавно делегація Ради Краківського повіту відвідала Кременець, зустрілася з керівництвом і колективом академії. Депутатську делегацію Краківщини очолювали Єжи Внек і Лукаш Крупа як офіційні представники місцевого самоврядування, а в її складі перебували депутати – члени різних комісій, що опікуються питаннями господарства і культури. Депутатську комісію Ради з питань культури представляли Войцех Карват і Зофія Пила, інші – сфери промисловості, сільського господарства, будівництва, торгівлі.

k7bWFh_RzzU
k7bWFh_RzzU

sHCdkvog2SI
sHCdkvog2SI

Польські гості були учасниками Міжнародного форуму ”Тернопіль-Інвест“ і з цікавістю поставилися до ідеї відновлення скульптури Кременецької Божої Матері перед історичним корпусом Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка. Ректор академії, професор Афанасій Ломакович детально ознайомив членів польської делегації з проектом відновлення статуї, розповів про перші конкретні кроки з його реалізації та вручив гостям пам’ятний подарунок – картину старшого викладача кафедри методики викладання мистецьких дисциплін, заслуженого художника України Євгена Удіна ”Кременець Юліуша Словацького“.

TaIo0EZJU9U
TaIo0EZJU9U

                                                              

Bgsw-Bf1LC0
Bgsw-Bf1LC0

У розмові з депутатами Краківської повітової ради йшлося про можливу участь польської сторони у відновленні пам’яток культури нашого міста, що належать до спільних сторінок історії українського і польського народів. На зустрічі були присутні представники місцевих органів влади та громадськості.

8lQXrdO9sTM
8lQXrdO9sTM

Символічно, що саме цими днями отримано перші будівельні матеріали, необхідні для початку робіт із відновлення скульптури Кременецької Богоматері. Їх виділило керівництво Кременецької шляхово-експлуатаційної дільниці (начальник Володимир Драчук). Хоча, як кажуть у народі, перша ластівка весни не робить, але вона її віщує, тож початок для успішної реалізації задуманого є.

Вибір читачів за тиждень

Відео