Тернопільський депутат Сороколіт вчив колег з Волині, як ефективно витратити 12 млн.грн.

img_0297_novyy_razmer

Під час перебування в Тернополі, депутати Луцької міської ради познайомилися з діяльністю одного з найуспішніших комунальних підприємств - «Тернопіль Інтеравіа».

Директор КП Іван Сороколіт розповів гостям про те, як підприємство починало свою роботу та чого досягнуло станом на сьогодні.

img_0285_novyy_razmer
img_0285_novyy_razmer

- Прибуток щороку росте. Так, сумарно в 2011 році КП спрямувало до бюджету – 32 тис.грн. податків та інших платежів. У 2012 році – 419 тис. грн., у 2013 році – 453 тис. грн., у 2014 році – 524 тис. грн., у 2015 році – 555 тис. грн.  Видатки також ростуть, але ми втримуємо баланс, тому і прибуток зростає не залежно від того, які у нас витрати,- запевняє Сороколіт.

КП ставить за мету цього року збільшити прибутки (порівняно з минулим роком) до 15%. Іван Сороколіт каже, що це реально, тим паче, що підприємство постійно розширює межі діяльності.

До речі, КП «Тернопіль Інтеравіа» зуміло вивести систему відео-спостереження на самодостатній щабель. Тобто, гроші з міської казни вони не «вимолюють», а навпаки намагаються долати труднощі власними зусиллями, ще й допомагаючи наповнювати бюджет.

Для луцьких депутатів  такий обмін досвідом ніс практичне підґрунтя. Адже волиняни не мають поки що аналога  такому КП, однак після короткого екскурсу зацікавились ініціативою.

img_0291_novyy_razmer
img_0291_novyy_razmer

- Поїздка до міста Тернополя взагалі спонукала нас до цієї зустрічі, зважаючи на те, що на сесії Луцької міської ради було прийнято рішення про фінансування аналогічної програми, яка носитиме назву «Безпечне місто». Хоча первинно програма готувалася із залученням грантових коштів, однак нам не вистачило певних характеристик і грант ми не отримали. Проте, порадившись між депутатами, ми вирішили, що це на сьогодні необхідно, відповідно впроваджуватимемо програму та  виділяємо на сьогоднішній день 12 млн. грн. з бюджету на її реалізацію. Дуже сподобалося те, як спрацювало КП «Тернопіль Інтеравіа». Їм є чим хизуватись! Для себе ми побачили нові можливості. Бо, по факту, до цієї зустріч  ми ставили собі на мету «знімати» центральні площі міста, найбільші виїзди і т.д. А тут ми побачили, що даний відео нагляд можна здійснювати і на КП, можемо говорити також  про бюджетні установи (такі як школи та дитсадочки), ОСББ. Це трішки новий формат, який ми навіть не думали впроваджувати, але після цієї зустрічі ми побачили, що ця програма може оцінюватись з різних ракурсів, крім того приносити прибуток до бюджету,- каже секретар Луцької міськради Юлія Вусенко.

За словами Івана Сороколіта, немає єдино-правильного рецепту, як зробити так, щоб КП  не було тягарем для міськради, а навпаки ставало успішним та конкретно-спроможним.

- Ми пішли за таким шляхом. Поки що він дає свої результати. Чи буде він таким же вдалим у Луцьку – ніхто однозначно сказати не зможе. Проте, ви можете вибудувати свій план,  оперуючи нашим досвідом. Це уже простіше, ніж починати «з нуля»,- переконаний Іван Сороколіт.

Нагадаємо, що загалом у Тернополі вже працює понад 200 камер. За словами директора  КП “Тернопіль Інтеравіа”, депутата Тернопільської міської ради Івана Сороколіта, наразі Тернопіль за цими показниками випереджає навіть столицю.

До слова, спостерігати за деякими вулицями (і не тільки)  Файного міста можна онлайн на інтернет-ресурсі webcam.te.ua.

Вибір читачів за тиждень

Відео