В Бучачі нарешті відновлюють знамените «джерело Собєського» (фото)

1

Місто Бучач, що на Тернопільщині, можна сміливо назвати одним із найцікавіших для туриста-поціновувача старовини Тернопільщини. Тут дійсно є на що подивитись.

І нехай місцевий замок сьогодні – руїна, Бучач – це місто, в якому творили архітектори: Бернард Меретин, Ян Ґотфрід Гофман, Мартин Урбанік; скульптори — Іван Георгій Пінзель, Михайло Філевич. Їх скульптурне оздоблення до сьогодні збереглося в церкві Святої Покрови та Успенському костелі (вівтар).

Зараз у Бучачі налічується 8 пам'яток архітектури загальноукраїнського значення: ратуша, замок, Василіянський монастир, Здвиженська церква, Святопокровська церква, церква св. Миколая, римо-католицький костел Успіння Матері Божої, руїни церкви в урочищі Монастирок поблизу міста.

Ще одним легендарним місцем в районному центрі є «джерело Собєського». За переказами, у 1683 році його відвідав король Ян ІІІ Собєський. Повертаючись з перемог над турками, він пив з нього воду.

Колись, аби вшанувати пам'ять про цю подію, місцину красиво оформили. Проте зараз стан джерела – плачевний. Влада Бучача довго не могла знайти фінансових можливостей, щоб облаштувати пам'ятку, та нарешті, справа зрушилась з мертвої точки.

У спільноті Молодіжний портал Бучача в соцмережі ВК оприлюднили фото із першими роботами, що проводять на місці.

4
4

3
3

2
2

Вибір читачів за тиждень

Відео