Віра Олександрович

Тернопільські депутати оголосили «беззубий» мораторій (фото)

Шумада

Звернення про встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги ухвалили у Тернопільській міській раді сьогодні, 12 липня.

Цей документ спрямують Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману і голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитру Вовку. «За» проголосували 33 обранці тернополян.

«Розглянути можливість, у межах власної компетенції»

Позачергову десяту сесію міської ради о 10:00 в залі засідань скликав міський голова Сергій Надал на вимогу депутатів. Проте самого голови на засіданні не було. Вів сесію секретар міської ради Віктор Шумада. Він відразу заявив про підтримку того тексту звернення, який прийняли на погоджувальній раді. Мовляв, у такій формі воно не порушує закон.

Сороколіт
Сороколіт

- У зв’язку зі складною соціально-економічною ситуацією в країні, відсутністю реального зростання доходів населення, закликаємо розглянути можливість, у межах власної компетенції, запровадження мораторію на підвищення цін і тарифів або м’якшого соціально-справедливого графіку їх росту на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ та енергію, прив’язаного до темпу зростання мінімальних заробітних плат, - зачитав з трибуни голова постійної депутатської комісії із питань ЖКГ Іван Сороколіт.

Особливого спротиву у залі депутат не зустрів. Петро Ландяк вніс лише стилістичну правку, а пропозиція Андрія Артимовича – звернутися до інших місцевих рад, аби вони теж ухвалили такі звернення, необхідної кількості голосів не набрала.

Артимович
Артимович

- Нещодавно ми отримали звернення від Асоціації міст України. У ньому йдеться, щоб місцеві ради не перебирали на себе повноважень, яких вони не мають. Вони закликали усіх утриматися від незаконних рішень, - додає Віктор Шумада (представник БПП – прим.). – Наша редакція звернення нічого не порушує. Тому закликаю її підтримати.

«Лічильників тепла ніхто не встановлює»

Отже, наші депутати, на відміну від столичних, не брали на себе відповідальність за оголошення мораторію на тарифи, що суттєво зросли із 1 липня, бодай у межах міста, а лише скерували своє прохання у Київ. На ці недоліки звернення звернув увагу громадський активіст голова ГО «ЕКОАЛЬЯНС» Олександр Філь.

Філь_ф
Філь_ф

- Треба вимагати, щоб населенню постачали український газ за нижчими тарифами, - каже він. – Крім того, ніхто не дбає про енергоефективність. 50% втрат у підприємствах теплоенергетики відбувається через застарілі мережі. Уже півліта минуло, а в Тернополі нічого не реконструюють, а годують нас байками про кредит від ЄС, якого так і немає. Лічильників тепла ніхто не встановлює. Нічого людям не пояснює. Втрати комунальні підприємства перекладають на плечі споживачів. Мають бути державні програми із реконструкції тепломереж тощо.

Петро Ландяк із «Громадянської позиції», у свою чергу, заявив, що очолювана ним Асоціація споживачів комунальних послуг уже подала позов до суду на КП «Тернопільтеплокомуненерго». Вимога одна – зробити тернополянам перерахунок розміру сплати за минулий опалювальний період. Надто толерантним звернення назвав і Андрій Артимович. Але «за» голосував врешті і він, і його колеги із ВО «Батьківщина».

Башта
Башта

До речі, у кінці засідання депутат обласної ради, свободівець Олександр Башта дорікнув тернопільським обранцям, що їхнє звернення «беззубе» і не таке жорстке, яким мало б бути. Через тарифи у державі відкрили «другий фронт» і так само, як у зоні АТО, на мирній території нищать українців, додав, у свою чергу, свободівець Володимир Стаюра.

Стаюра
Стаюра

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео