Орест Сарматський

Агро-новини 13 липня

липоле07

Новини аграрного сектору

Турецькі фермери переключилися на вирощування бананів

Турецькі садівники з 2016 р. у 1,5 рази збільшили площі під вирощування бананів, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти» з посиланням на сайт FreshPlaza.

У цьому році у регіоні Сіліфке банан вирощується на 2,4 тис. га, у той час як рік тому під цією культурою було зайнято 1,6 тис. га.

13071
13071

«Усе більше нових господарств у цьому році інвестували у виробництво банана. Крім того, багато фермерів переорієнтувалися з вирощування, наприклад, томату або винограду, на банан, тому що витрати на виробництво цієї культури помітно менші», — зазначив голова Палати сільського господарства Сіліфке Кафер Дойган.

Урожай соняшника збільшиться на 8-17%

Виробництво насіння соняшника в Україні у 2016-2017 роках складе 12-13 млн т, що на 8-17% більше, ніж у поточному маркетинговому році, повідомляє «АПК-інформ», посилаючись на прес-службу «Укроліяпрому».

13072
13072

Збільшення врожаю олійної передбачається за рахунок значного розширення посівних площ соняшника — до 6 млн га у зв'язку зі скороченням площ під озимими та соєю.

Наявні в Україні потужності дозволяють переробляти 17 млн т олійних у рік, що забезпечує потреби країни для переробки всього врожаю олійних культур.

АПК перестане витягувати економіку України — експерт

Скасування податку на додану вартість (ПДВ) у сільському господарстві може ліквідувати єдине джерело зростання української економіки.

Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера в Україні Олег Устенко, повідомляє «Економіст».

«Коли прибирали пільговий режим по платникам податку на додану вартість у сільськогосподарському виробництві, практично проігнорували той факт, що наші виробники знаходяться у менш конкурентній позиції у порівнянні з усіма іншими», — повідомив економіст.

13073
13073

За його словами, у США, Канаді, Ізраїлі, Євросоюзі існують прямі або непрямі дотації фермерам, тоді як їхні українські колеги позбулися останніх коштів для розвитку.

При цьому Олег Устенко нагадав, що саме сільське господарство пом'якшило падіння української економіки протягом останніх двох років і продовжувало показувати зростання навіть на тлі загального обвалу.

«Виникає об'єктивне питання: а що буде з українською економікою при такому режимі роботи сільськогосподарського оподаткування», — підсумував експерт.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео