Орест Сарматський

Агро-новини 14 липня

липоле08

Новини аграрного сектору

Солома як добриво здатна збільшити продуктивність сільгоспкультур на 20%

У департаменті агропромислового розвитку Полтавської ОДА радять використовувати солому в якості органічного добрива, повідомляє «Енерголайф».

Для цього полтавські фермери повинні відмовитися від спалювання соломи, адже це погіршує біологічні та водно-фізичні властивості ґрунту: вигорання гумусу відбувається у шарі до 5 см, суттєві втрати продуктивної вологи у шарі до 10 см. Натомість, якщо рештки заорювати у землю, це значно покращить стан ґрунту.

14071
14071

Під час досліджень, проведених на Полтавській державній сільськогосподарській дослідній станції імені М.І.Вавилова Інституту свинарства і АПВ, стверджують, що зароблення соломи збільшить продуктивність сільськогосподарських культур на 10-20%.

Використання пожнивних решток як добрива покриває дефіцит органічної речовини у ґрунті на 20-25%, стверджують полтавські фахівці. При врожайності пшениці 5-6 т/га на полі залишається біля 10-12 т/га побічної продукції разом з поверхневими та кореневими рештками, що еквівалентно по своїй ефективності 6-7 т/га гною.

Томич озвучив концепцію Програми розвитку сімейних фермерських господарств

Розроблена концепція Програми розвитку сімейних фермерських господарств в Україні на 2017-2023 р.р.

Асоціація фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ) презентувала концепцію Програми розвитку сімейних фермерських господарств в Україні на 2017-2023 р.р., повідомив президент АФЗУ Іван Томич, пише прес-служба АФЗУ.

14072
14072

Запропонована програма, за його словами, має на меті сприяти:

— подоланню бідності та безробіття на селі;

— економічному зростанню у сільському господарстві, зміцненню продовольчої бази країни;

— формуванню конкурентного середовища господарської діяльності в аграрному секторі економіки;

— збереженню поселенської мережі, соціальному та культурному розвитку територій;

— створенню стійкої конкуренції на регіональному ринку сільськогосподарської продукції;

— розширенню інвестування фермерських господарств за рахунок коштів бюджетів всіх рівнів та залучення фінансових ресурсів суб’єктів господарювання всіх форм власності і громадських об’єднань;

— збільшенню обсягів інвестиційних ресурсів сільськогосподарського виробництва;

— розширенню обсягів кредитування фермерських господарств;

— залученню інвесторів до модернізації об’єктів інфраструктури аграрного ринку;

— розвитку небанківських фінансових установ у сільській місцевості.

«Поетапна реалізація Програми сприятиме становленню ефективного сільськогосподарського виробництва, де підприємницький інтерес складатиме основу економічної мотивації, а інноваційна модель розвитку стане рушійною силою економічного зростання. Завдання Програми спрямоване на визначення наявного потенціалу фермерських та особистих селянських господарств і напрямів його використання, залучення можливостей територіальних сільських громад, врегулювання соціальних проблем», — зазначив він.

Падіння цін на молоко зупинилося

В Україні припинено падіння цін на сире молоко, повідомляє «Інфагро».

Закупівельні ціни на сировину останній раз були переглянуті у двадцятих числах червня і з того моменту зафіксовані на цьому рівні.

Уже можна з упевненістю говорити, що зараз ми спостерігаємо мінімальні вартісні показники молока у 2016 р. Який же це рівень?

Отже, мінімальний діапазон для невеликих сільськогосподарських підприємств нині становить 4,80-5,60 грн/кг, якісна фермерська сировина, а також молоко холдингів, у залежності від обсягів оцінюється у 5,50-6,10 грн/кг.

14073
14073

Традиційно найдешевша категорія у нашій країні — сировина від населення. Практично по всій території України переробники зараз платять за молоко домогосподарств 2,50-3 грн/кг. Винятки становлять деякі регіони західних областей (особливо дороге молоко в окремих районах Хмельницької області, де продається по 3,80-4 грн/кг).

Вибір читачів за тиждень

Відео