Орест Сарматський

Агро-новини 15 липня

липоле09

Новини аграрного сектору

Яблучний бізнес переживає важкі часи

Імпорт яблука в Україні знизився до найнижчих показників мінімум за останні 10 років, повідомляє «АПК-інформ: овочі і фрукти».

У сезоні-2015/16 Україна імпортувала найменший обсяг яблук мінімум за останні 10 років.

Згідно з даними митної статистики, українські компанії з липня 2015 р. по червень 2016 р. закупили на зовнішньому ринку 24,6 тис. т яблука, у той час як за той же період 2014-2015 р.р. обсяг імпорту був мінімум у 3 рази більшим.

Основним постачальником яблука в Україні у сезоні-2015/16 традиційно виступила Польща, на частку якої припало 85% імпорту.

15071
15071

Таке істотне скорочення обсягів поставок яблука на український ринок галузеві експерти пов'язують з девальвацією гривні, через що імпортна продукція в Україні помітно подорожчала.

У той же час на ринку присутні досить великі обсяги місцевого яблука. Українські садівники у 2015 р. зібрали один з найбільших урожаїв яблука за останні 6 років, однак при цьому обсяг експорту продукції у сезоні-2015/16 опустився до одного з найнижчих показників останнього десятиліття.

Пов'язано це, у першу чергу, із забороною на поставки української плодоовочевої продукції у Росію, яка закуповувала переважну частку експортованого з України яблука. При цьому поставляти продукцію на російський ринок через Крим також не було можливим. Як результат, українські садівники змушені були збувати наявні обсяги яблука на внутрішньому ринку.

Фермер з Кіровоградщини заробляє мільйони на сонячній енергії

На Кіровоградщині фермер Сергій Омельяненко щомісяця отримує 1 млн грн за продаж сонячної енергії у загальну мережу країни, повідомляє Landlord.ua.

$3 млн інвестицій, вкладених в будівництво СЕС, аграрій планував повернути вже цим літом.

У 2012 р. в Україні зафіксували рекордну по своїй температурі спека. Особливо постраждали поля кукурудзи: плантації вигорали, аграрії зазнавали втрат. Одним з тих, хто потрапив під «сонячний удар», став фермер Сергій Омельяненко, директор фермерського господарства у Новоукраїнці Кіровоградської області.

«Температура досягала 40 градусів і стало розуміло, що кукурудза не перенесе такої спеки», — згадує фермер.

Однак замість того, щоб підраховувати збитки, він вирішив використовувати форс-мажор у своїх інтересах. Через місяць на очах здивованих сусідів фермер установив перші панелі своєї сонячної енергетичної станції (СЕС).

15072
15072

Сергій Омельяненко — один з тих, хто вчасно скористався шансом заробити на сонячній енергії. Вигода Сергія Омельяненка у тому, що він почав робити по «зеленому» тарифу до того, як він почав знижуватися і ціна на його електроенергію — по €0,46 за 1 кВт*ч — залишиться на такому ж рівні до 2030 р.

Ті ж, хто почне працювати зараз, після того, як парламент прийняв рішення про зниження закупівельної ціни на електроенергію з альтернативних джерел, будуть отримувати з кожного мегавата значно менше. Однак і ціни на основне обладнання суттєво упали, так що статус-кво по терміну окупності зберігся.

За оцінками кандидата технічних наук Дмитра Лукомського, з урахуванням постійного зростання тарифів на традиційну електроенергію, виробництво електроенергії з сонячної енергії вигідне в будь-яких умовах.

Земельні питання в Україні вирішаться восени — Рутицька

Питання мораторію землі і земельної реформи має вирішитися у вересні-жовтні, заявила екс-заступник міністра аграрної політики і продовольства України Владислава Рутицька, повідомляє Аgropolit.com.

За її словами, ключовим завданням Міністерства аграрної політики і продовольства України на найближчі декілька місяців є врегулювання питання землі.

15073
15073

Окрім цього, вона відзначила, що аграрне міністерство має ще декілька важливих завдань:

«Це - приватизації державних підприємств, у першу чергу «Укрспирту», вирішення питання з китайськими контрактами та ДПЗКУ, робота над ЗВТ з Ізраїлем, Туреччиною та США, а також активізація роботи двосторонніх комісій з Саудівською Аравією та Китаєм».

Вибір читачів за тиждень

Відео