100 гектарів лікарських рослин вирощує фермер на Збаражчині

3

Від повороту на Зарубинці і до самого в’їзду у село з лівого боку узбіччя розкинулося зелене поле рослин з ніжно-блакитно-бузковими суцвіттями квітів. На фоні насичено-синього літнього неба та жовтогарячих колосків розмаїтого збіжжя смарагдово-бузкове море невідомих квітів заінтригувало та акцентувало на собі увагу одразу, щойно потрапивши в поле зору.

Ще не знаючи, що це за рослина, зрозуміла, що вона має бути надзвичайною за своїми властивостями, якщо нею засіяні десятки гектарів родючої землі. А ще з першого погляду збагнула, що рослина медоносна, оскільки на узбіччі між полями стояв величезний причеп-рефрижератор, в якому були розміщені кілька десятків вуликів. Диво-рослина називається фацелія, про це нам розповів фермер Ярослав Твардовський із Зарубинець, який засіяв цією лікарською рослиною 60 гектарів. Фацелія – ідеальне зелене добриво, прекрасна кормова і медоносна культура. Своїми блакитними квітками вона приваблює бджіл, забезпечуючи 250-300кг меду з гектара, а в особливо сприятливих умовах – до 1 тонни. Для порівняння: гречка дає з гектара 50-70 кг, гірчиця біла – 100 кг меду, пише «Народне слово».

1
1

Пан Ярослав − керівник унікального фермерського господарства «Твардовський», яке єдине у Збаразькому районі займається вирощуванням лікарських рослин. Господарство існує десять років і має в обробітку 131 гектар землі, з яких 100 гектарів займають лікарські рослини. Крім фацелії, фермер вже шість років вирощує розторопшу, цьогоріч вона займає 40 гектарів, решта − зернові культури.

Ярослав Твардовський вважає, що вирощувати лікарські рослини вигідно, оскільки затрат менше, ніж при вирощуванні збіжжя. Фермер зізнається, що якби йому не потрібно було виплачувати пайовикам орендну плату, він засіяв би лікарськими рослинами усі наявні у нього площі. Не переймається чоловік і збутом рослин, зібрані та висушені трави у нього забирає фірма аж із Житомирщини, яка реалізує українську сировину зокрема у Європі.

4
4

Пан Ярослав − не публічна людина, як і більшість фермерів, не любить фотографуватися і бути у центрі уваги. Він скромний та неговіркий, як справжній господар, але з гордістю показує новий комбайн, який в три рази продуктивніший за «Ниву», а ще нову сушарку та сівалку.

2
2

Довідково:

Батьківщина фацелії – південно-східні штати США. Це однорічна, висотою 30-60см рослина, яка під час цвітіння вкривається величезною кількістю квітів чудового світло-синього кольору.

Медоносна культура. Якщо біла акація і липа справедливо вважаються найкращими медоносними деревами, то серед трав перше місце всі пасічники заслужено віддають фацелії. Хороший медонос і пилконіс, що сприяє кращому запиленню і зав’язування плодів. Якщо сіяти її з весни до початку липня, вона буде цвісти все літо і осінь. Зацвітає через 6 тижнів після посіву. Бджоли «пасуться» на фацелії від ранньої весни до глибокої осені, з раннього ранку до вечора. Фацелія дає бджолам не тільки багато нектару, а і багато пилку, що особливо важливо восени, коли інших пилконосів в природі вже майже немає.

Зелене добриво. Фацелія дуже швидко росте, утворюючи велику зелену масу. Ніжне листя фацелії швидко розкладається і є хорошим азотним добривом. Невибаглива, вирощується в найрізноманітніших умовах, на бідних піщаних і кам’янистих грунтах. Після розкладання в грунті біомаса фацелії стає легкозасвоюваним добривом, а грунт поповнюється органікою і гумусом. За 40-45 днів набирає 200-300кг зеленої маси на сотку, що рівноцінно внесенню туди 300кг гною. За літо можна отримати 3-4 сівозміни. Така скоростиглість дозволяє в будь-який час сезону, особливо після збору врожаю, без внесення гною зробити з важких грунтів високоякісну ділянку, після чого можна 2-3 роки отримувати високі врожаї навіть без добрив.

Кормова культура. Фацелія – чудова кормова культура для домашніх тварин, своїми поживними якостями перевершує вико-вівсяні та інші суміші. Тварини значно менше хворіють і швидше набирають вагу.

Грунтоутворюючі і грунтозахисні якості. Фацелія не тільки збагачує грунт органікою і легкозасвоюваними мінеральними сполуками і мікроелементами, а й прекрасно розпушує, структурує землю. Важкі, глинисті грунти перетворює в легкі, сипучі, насичені повітрям, що значно покращує ріст і дозрівання плодів, овочів, ягід, картоплі. Покриваючи грунт взимку, захищає від глибокого промерзання, затримує сніг, сприяючи накопиченню вологи. Захищає від засух, водної та вітрової ерозії.

Фітосанітарні якості. Фацелія є природним оздоровником грунтів і навколишнього середовища. Забезпечує швидке змикання травостою і пригнічує бур’яни. Знищує такі бур’яни як мокриця та інші однорічні, шляхом зміни кислотності грунтів від кислої до нейтральної. Попереджає появу вірусних (фітофтора), грибкових (кореневі гнилі та інше) захворювань. Якщо посіяти фацелію в суміші з бобами – різко знижується чисельність брухус (горохової зернівки), попелиці, бульбочкових довгоносиків та інших паразитів. Її нектар приваблює багатьох ентомофагів (хижих комах), які знищують плодожерок, листокруток, яблуневого квіткоїда та інших шкідників. Від сусідства з фацелією гине сарана, грунтові нематоди, що вражають картоплю і коренеплоди, зникає дротяник.

Значний інтерес становить фацелія і для городників. ЇЇ радять висівати поблизу грядки з огірками – квітучі рослини фацелії приваблюють до себе безліч комах, які одночасно забезпечать і якісне запилення огірків.

Вибір читачів за тиждень

Відео