Орест Сарматський

Агро-новини 19 липня

липоле13

Новини аграрного сектору

Український молочний індекс упав на 13%

Український молочний індекс (УМІ) за підсумками червня 2016 р. знизився ще на 13% і вперше виявився нижчим за відповідний показник минулого року, повідомляє ФАО та ЄБРР.

Це сталося завдяки значному подорожчанню ціни кормового міксу, яке, у свою чергу, було викликано зростанням цін на олійні шроти і кукурудзу. Крім того, у червні знизились середні ціни на молоко – хоча і несуттєво, на 1% для молока першого ґатунку.

«Баланс попиту та пропозиції молока в цьому році не передбачає значного зростання попиту, при тому що експорт йде дуже повільно і згідно з прогнозами може знизитись у порівнянні з попереднім роком більш ніж вдвічі. За таких обставин немає передумов до збільшення УМІ протягом найближчих місяців за рахунок зростання ціни на молоко. Навпаки, можливе його подальше зниження у випадку продовження подорожчання кормів», — сказано у повідомленні.

19071
19071

Тим часом ціновий індекс світової молочної індустрії FAO у червні зріс на 7,7% завдяки подорожчанню всіх основних молочних продуктів, які входять до індексу. Аналітики FAO пояснюють таку ситуацію невизначеністю перспектив нового сезону в Океанії і сповільненням зростання виробництва в ЄС у квітні. FAO відзначає, що збільшення цін, хоча і було суттєвим, насправді є лише відновленням з низьких рівнів попередніх трьох місяців. У порівнянні з червнем минулого року молочний ціновий індекс є нижчим на 14%.

Урожайність озимих в окремих регіонах може скласти 4 т/га

Результати початку збирання врожаю у Чорноморському регіоні демонструють значне збільшення врожайності, повідомляє Agritel.

19072
19072

Кроп тур, проведений у рамках EAT (European Agritel tour), показує, що зниження посівних площ озимих культур в Україні може бути компенсоване збільшенням врожайності.

Крім того, країна може наблизитись до рекордної врожайності в основних регіонах виробництва — 4 т/га.

На Сумщині освоюють нові технології зберігання зерна

На Сумщині активно застосовують сучасні методи зберігання зерна шляхом його охолодження, пише прес-служба Сумської облдержадміністрації.

Вивчає роботу нового холодильного устаткування компанія «Агротермінал Констракшин», що має найбільші елеваторні потужності не лише на Сумщині та Україні, а й у Європі. Із наявних в області ємностей на 2 млн т цей елеватор здатен зберігати 480 тис. т зерна.

19073
19073

«Як розповіли виробники, застосування сучасного холодильного обладнання дає можливість значно підвищити якість зберігання зерна при менших затратах енергоносіїв, захистити збіжжя від комах-шкідників та мікроорганізмів, не здійснювати постійне перемішування зернових у силосах тощо», — сказано у повідомленні.

Також додається, що відсьогодні на елеваторі вже розпочався прийом зерна нового урожаю. Працюватиме сучасна установка на підприємстві упродовж трьох місяців. За цей час аграрії вивчать його характеристики. До досліджень залучені також і науковці Сумського аграрного університету.

«На Сумщині це перший приклад освоєння сучасного способу зберігання зернових шляхом охолодження. Але я сподіваюся, що поступово такі технології будуть впроваджені на всіх елеваторах області», – прокоментував голова облдержадміністрації Микола Клочко.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео