Віра Олександрович

Чому в обійми до Тернополя ніхто не поспішає? (відео)

111649114

Утворення громад із центрами у містах обласного значення йде «зі скрипом». Утім, від затягування процесу децентралізації Тернопіль, Чортків, Бережани і Кременець лише програють.

Такої думки – керівники краю. Зокрема, голова держадміністрації (ОДА) Степан Барна у програмі «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада» (див. довідку – прим.) сказав, що Тернопіль зробив помилку, не створивши об’єднану громаду у 2015 р. А відтак порадив решті міст добре зважити усі «за» і «проти».

Герб_Тернополя
Герб_Тернополя

«Заважають лише амбіції – особисті або партійні»

- Тернопільська область стала таким собі лакмусовим папірцем для реалізації децентралізації в Україні, - розповідає Степан Барна. – Переймати у нас досвід за останні півроку вже приїздило стільки очільників різних регіонів і громад, як ніколи досі. Звісно, про помилки вони теж дізнаються.

Найбільшою проблемою, на його думку, є те, що у ході процесів 2015 року «не дали розвиватися Тернополю», адже він не пройшов цей етап.

- І це – проблема Тернополя. Чому? - коментує він. – А тому, що саме Тернопіль міг стати основою для реалізації реформи. На жаль, у силу певних політичних обставин, партійної приналежності більшості у тодішніх міській і обласній радах, місто на цей крок не пішло. І від цього втратив тільки Тернопіль. Адже він не отримав додаткового простору для розвитку у вигляді громад сіл, що приєдналися б до нього. Відтак, поруч із обласним центром утворилися кілька потужних територіальних громад, які себе нині дуже добре почувають.

Карта_Терноп_ль
Карта_Терноп_ль

Перевиконання бюджету за підсумками другого кварталу у Байковецькій і Великогаївській громадах становить понад 200%. У другому півріччі, на думку пана Барни, показники будуть ще кращі.

- Але продовжуємо шлях реалізації реформи. Я думаю, зараз міста обласного значення – Чортків, Бережани і Кременець - стануть в основі реалізації реформи, - вважає він. - Вони об’єднають довкола себе населені пункти, сформують об’єднані громади. 20 липня ми виносимо на сесію обласної ради питання змін до Перспективного плану, відповідно до якого у Тернопільській області утворять ще 10 об’єднаних громад. Ми на це сподіваємося. Восени у цих громадах уже проведуть вибори.

В об’єднанні із містами є сенс. Сільським радам, на його думку, заважають це робити лише амбіції – особисті або партійні. Це взагалі – головний фактор, який нині стримує реалізацію реформи на Тернопіллі.

«Тернополю потрібно розвиватися, розширюватися»

На Тернопіллі віднедавна є чотири міста обласного значення – Тернопіль, Чортків, Бережани і Кременець. І в жодному із них ще не зробили кроків до утворення громад. Хоча у змінах до Перспективного плану формування громад Тернопільської області, які нещодавно презентували в ОДА, ці плани передбачили. Так, до Тернопільської міської громади мали б увійти навколишні села: Підгороднє, Біла, Довжанка, Домаморич, Забойки, Почапинці і навіть Драганівка (див. на карті – прим.).

karta_tern_rayon
karta_tern_rayon

Представники створених при ОДА груп і керівники Тернополя уже провели зустрічі у цих населених пунктах. Тема одна – добровільне об’єднання, але навіть такі бесіди і консультації вже декого налякали («Терен» про це писав ТУТприм.).

Утім, не все так просто – «в обійми» до Тернополя, виявляється, ніхто й не поспішає. Це стверджує заступник голови обласної держадміністрації із децентралізації Олег Валов. Про це він розповів під час прес-конференції (докладно читайте ТУТ і ТУТприм.)

– Питання Тернополя - досить цікаве, – каже Олег Валов. – Місто обласного значення не має можливості увійти в об’єднання, але йому потрібно розвиватися, розширюватися. При формуванні змін до Перспективного плану враховувалися інтереси розширення територій, щоб місто могло функціонувати і розвиватися.

Валов
Валов

Пропонувалися різні варіанти, каже він. Але експерти відразу відчули спротив.

- Наприклад, є проблема із Березовицькою сільською радою, - продовжує він. - Вона ще минулого року не мала бажання об’єднуватися із Тернополем, хоча всі прекрасно розуміють, що Березовиця - фактично мікрорайон обласного центру.

Громади сусідніх із Тернополем сіл чинять спротив

Тернопіль, Кременець, Бережани і Чортків, на його думку, поки що ще не мають можливості увійти в процес об’єднання, хоча їхні органи місцевого самоврядування вже й роблять кроки у цьому напрямку.

- Представники Тернополя їздили із нами по населених пунктах навколо Тернополя, агітуючи за створення єдиної громади, - додає Олег Валов. – Можливо, у вересні-жовні приймуть закон, який дасть можливість містам обласного значення об’єднувати навколо себе громади.

Нагадаємо, нещодавно чиновник в ефірі одного із місцевих радіо припускав, що у Тернополі об’єднану громаду можуть не створити навіть у 2017 році. І причини для цього, за словами пана Валова, існують як об’єктивні, так і суб’єктивні. Насамперед, варто згадати, що громади сусідніх із «файним містом» сіл побоюються, що обласний центр їх «проковтне», вирішивши у такий спосіб усі свої земельні проблеми. Натомість селяни залишаться ні з чим, бо на їхні населені пункти гроші не виділятимуть. Саме із цих мотивів у Байківцях, що просто під Тернополем, у 2015 році створили власну громаду («Терен» про це писав ТУТприм.). Причому вона може об’єднати навколо себе й інші села, адже має на своїй території потужне бюджетоутворююче підприємство.

До слова, «розбити» 100% області на громади чиновники розраховують уже до кінця цього року, точніше, до ухвалення державного бюджету на 2017 рік. Тоді об’єднані громади вже формували б свою казну на основі нових бюджетних підходів.

Фото автора і з відкритих джерел

Довідка. Програма «Децентралізація – влада громади» - присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади. Вона виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ і за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео