Село на Тернопільщині майже 3 роки жило без води

3d55ad4e6225186de86cbe44a18e1c1d

З 2013 року в селі Вівся Козівського району, як і в багатьох інших селах Тернопільщини, виникла проблема нестачі питної води. Основною причиною стала засуха, яка призвела до пониження водного горизонту, а тому багато сільських колодязів пересохли. А ще, з розвалом місцевого колгоспу, у селі було виведено з ладу всі існуючі водонапірні башти. Тому селянам доводилось у різний спосіб доставляти воду для власних потреб з єдиної свердловини, яку відновили на території філії «Агропродсервісу».

Завдяки допомозі Івана Чайківського у 2014 році було відремонтовано одну сільську водонапірну башту. «Агропродсервіс» придбав для неї водяний насос і виділив кошти на водопровідні труби для бічних вулиць частини села. Другу башту відновили коштом громади, а підведення до неї мережі електроживлення взяла на себе наша компанія.

Та найбільше проблем виникло із наповненням водою третьої башти. Замовлена сільрадою підрядна спеціалізована бригада з Києва не впоралась із бурінням свердловини. На глибині 80 метрів натрапила на скелю і відмовилася від подальшої роботи. Найприкріше те, що наперед заплачені за цю роботу громадою та «Агропродсервісом» кошти кияни відмовлялись повертати. Лише за допомоги юристів компанії конфлікт було залагоджено на користь селян.

Тоді усі роботи з відновлення третьої башти і фінансування взяв на себе «Агропродсервіс».

- Довелося бити ще одну свердловини на глибину 90 метрів, придбали водопровідні труби, кабель електроживлення, муфти та насос, - розповів керівник філії Григорій Веретко.

Днями зі свердловини третьої башти нарешті пішла така довгождана для села вода.

- Це справді свято і наша перемога, яка стала можливою завдяки допомоги Івана Чайківського, - емоційно підсумувала водяну епопею у селі Вівся його молодий голова Ольга Рега.

Вибір читачів за тиждень

Відео