Тернопільський офіс реформ невдовзі доукомплектують

dv1492011

Прес-служба Мінрегіонів України повідомила про те, що в усіх 24-ох областях вже визначено координаторів офісів реформ, зокрема і в Тернополі. Зараз розпочали формування їхніх команд.

Ще у 2015 році в Тернопільській області координатором регіональних офісів реформ з децентралізації та розвитку обрали Віктора Литвинчука, він же директор офісу з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування та децентралізації.

Віктор Литвинчук має досвід роботи в органах влади – раніше він був обраний депутатом Тернопільської обласної ради, працював на посаді заступника представника Президента України в Тернопільській області (1992-1994), заступника голови Тернопільської облдержадміністрації (1996), радника голови Тернопільської обласної ради (2002).

Офіс реформ з питань децентралізації та розвитку невдовзі доукомплектують, адже відібраних фахівців з питань децентралізації запросили на стажування до Києва, про це стало відомо вчора, 18 липня.

Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода звернувся до координаторів регіональних офісів під час заходу з нагоди відкриття їхнього навчання:

- Ви перемогли у непростій конкурсній боротьбі. Ваші знання і досвід оцінені регіональними комісіями, Міністерством і міжнародними партнерами. На вас покладаються великі сподівання, а отже - і велика відповідальність. Навчання могло б бути значно тривалішим, можливо, більшості з вас потрібен період організації і адаптації, але часу на це немає. Попереду – велика робота, результати якої мають бути відчутні вже за місяць – два.

Офіси реформ мають на меті такі основні завдання як:

  • сприяння процесу добровільного об’єднання територіальних громад;
  • завершення роботи з перспективними планами формування територій громад областей;
  • Завдання допомоги об’єднаним громадам з реалізації ними інфраструктурних та проектів та проектів розвитку;
  • збір та надання інформації про діяльність та бюджети об’єднаних громад для аналізу їхнього розвитку,
  • активізація роботи зі співробітництва громад.

Також В’ячеслав Негода наголосив на тому, що деякі важливі для процесу об’єднання громад питання, що потребують законодавчого врегулювання, усе ще не вдалося вирішити у Парламенті. Але реформа не зупиняється:

- Наше з вами основне завдання – вже до вересня допомогти громадам, що прагнуть об’єднання, підготуватися до перших виборів і провести їх ще цього року, щоб з наступного працювати у нових умовах і з новими можливостями.

Важлива робота офісу реформ – це покращення умов життя громади, а не постійні звіти та цифри, якими годують людей високопосадовці.

Офіси реформ передбачено реєструвати як юридичні особи - це робиться для підтримки впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації повноважень органів виконавчої влади, реформування державної регіональної політики. Що ж, через деякий час Тернопільщина і її мешканці зможуть сповна оцінити роботу нашого регіонального офісу, який фінансуватиметься міжнародними організаціями та програмами-проектами допомоги, що співпрацюють з українським Урядом, серед яких: U-LEAD та Швейцарське агентство зі співробітництва та розвитку.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео