Сергій Надал: «Надходження від акцизного податку залишаться в містах, селищах та селах»

надал

Парламентський Комітет з питань бюджету підтримав позицію Асоціації міст України (АМУ) та прийняв рішення відхилити три законопроекти, які мають на меті перерозподіл частини надходжень від акцизного податку на користь обласних бюджетів. 

Як стверджує Голова Комітету АМУ з питань бюджетної політики та міський голова Тернополя Сергій Надал, ці законопроекти не лише зупиняли процес фінансової децентралізації, а й вели до фінансового колапсу абсолютної більшості місцевих бюджетів міст України.

«Такі законопроекти остаточно б «ставили хрест» на новій моделі децентралізованого управління, яку ініціював Президент ще у 2014 році. Всі міста, селища, села та об’єднанні територіальні громади (ОТГ) знову б перетворювалися на жебраків-прохачів, які в центральної або обласної влади випрошують кошти на новий кілометр дороги чи ремонт одного під’їзду. По-простому, це називається знищенням місцевого самоврядування. Тому всі представники Асоціації міст України об’єдналися, щоб адекватна частина Верховної Ради заблокувала ці законопроекти», - заявив Сергій Надал.

За його словами, спрямування частини місцевого акцизу до обласних бюджетів могло призвести до зменшення надходжень місцевих бюджетів на 2,9 млрд грн та поставити під загрозу фінансування у 2017 році сотні місцевих програм соціально-економічного розвитку.

«Лише у Тернополі надходження від акцизного податку йшли на програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства; програму енергоефективності ,енергозбереження та термомодернізації житлового фонду та програма розвитку міського електричного транспорту на 2014-2017роки. Якщо деталізувати, то для нашого міста позбавлення надходжень від акцизів означало б необхідність згорнути всі проекти, які повинні скоротити витрати тернополян на опалення та гарячу води через енергозбереження, термомодернізацію мереж та житлового фонду. Тобто такі «новації» від окремих депутатів прямо били по гаманцях тернополян. Також довелося б зупинити закупівлю нових тролейбусів, прокладання нових маршрутів та виплату компенсацій перевізникам за проїзд пільговиків», - підкреслив мер Тернополя.

«Тому Асоціація міст України офіційно звернулася до парламентського Комітету з питань бюджету з вимогою відхилити шкідливі законопроекти. Комітет з пищаль бюджету проявив пішов на зустріч АМУ та дозволив громадам можливість зберегти фінансову самодостатність і вкладати отримані у своє розпорядження кошти на вирішення нагальних соціальних потреб жителів. Тепер міста, селища, села та об’єднанні територіальні громади можуть збільшувати видатки на оновлення комунальної інфраструктури та здійснювати значні обсяги робіт по будівництву та ремонту доріг, благоустрою, громадському транспорту, ремонту будівель, заходах з енергоефективності, освітленню вулиць тощо», - підсумував Сергій Надал.

P.S. Асоціація міст України та міський голова Тернополя Сергій Надал висловлює подяку народним депутатам-членам Бюджетного комітету та народним депутатам з інших парламентських Комітетів, які зробили вибір на користь подальшого розвитку місцевого самоврядування.

За матеріалами Асоціації міст України

Вибір читачів за тиждень

Відео