Орест Сарматський

Чутки на Тернопільщині про аварію на Хмельницькій АЕС спростовано

АЕС

Інформаційний центр Хмельницької АЕС спростовує чутки про аварію на одному з енергоблоків

 На Тернопільщині зранку ширяться чутки про нібито аварію на Хмельницькій атомній електростанції. Нового витку таким чуткам надало твердження депутата Ради від «Радикальної партії» Андрія Артеменка, який заявив про те, що ще 16 липня на Хмельницькій АЕС сталася серйозна аварія з розгерметизацією ядерного палива.

Але поширена у ЗМІ інформація про серйозну аварію з розгерметизацією ядерного палива на Хмельницькій атомній електростанції не відповідає дійсності та вводить в оману громадян.

На цьому наголошує Інформаційний центр ХАЕС.

- Останнім часом у ЗМІ та інтернет-просторі з’явилася неправдива інформація стосовно аварії, яка нібито сталася на Хмельницькій АЕС. Ця інформація не відповідає дійсності, почерпнута з невідомих, неперевірених джерел та вводить в оману громадян. У публікаціях автори використовують некоректні трактування і заголовки, супроводжуючи їх непрофесійними коментарями, що наносить суттєву шкоду іміджу ядерної енергетики України. Прикро, що до її поширення долучилися народні депутати, - йдеться у повідомленні ВП Хмельницької АЕС.

У зв'язку з цим інформаційний центр атомної електростанції заявляє, що дані повідомлення є недостовірними і абсолютно не відповідають дійсності.

Як повідомляв Укрінформ, 16 липня 2016 року о 12:26 енергоблок - 1 Хмельницької АЕС було відключено від енергомережі згідно з поданою заявкою через протікання теплоносія в парогенераторі. За попередньою оцінкою, причиною стало порушення герметичності теплообмінної трубки парогенератора.

За міжнародною шкалою INES дану подію класифіковано рівнем «0» (поза шкалою, що не впливає на безпеку). Порушень меж та умов безпечної експлуатації не виявлено. Радіаційний стан на промисловому майданчику та у прилеглих регіонах не зазнавав змін і знаходиться на рівні природного гамма-фону.

Станом на 21 липня 2016 року на першому енергоблоці Хмельницької АЕС триває п’ята доба ремонтних робіт. З 16 липня поточного року на енергоблоці було розпочато планово-попереджувальний ремонт тривалістю 60 діб.

Енергоблок 2 Хмельницької АЕС працює на потужності 985 МВт. За минулу добу енергоблоком вироблено 23,68 млн кВт-год. електроенергії, а з початку місяця вироблено 469,01 млн кВт-год електроенергії.

Радіаційний стан на промисловому майданчику та у прилеглих регіонах не зазнавав змін, знаходиться на рівні, відповідному нормальній експлуатації енергоблоків, і не перевищує природних фонових значень.

Фото – відкриті джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео