Тернопільська податкова: «конвертаційний» центр завдав мільйони гривень збитків (відео)

bMIkENFpMOc

Незаконну діяльність «конвертаційного» центру, який діяв у Тернополі, припинили в червні цього року. Створили його 5 людей, які надавали послуги підприємствам західного регіону.

Про це, повідомили на брифінгу, в Головному управлінні Державної фіскальної служби Тернопільської області сьогодні, 21 липня. Понад 5 мільйонів гривень – така сума збитків від  незаконної діяльності.

  • Це вперше з 2011 року. Цей центр був створений групою осіб і надавав послуги підприємствам реального сектору економіки західного регіону, попередньо встановлені збитки, які завдали бюджету це  5, 4 млн грн. Нами накладено арешт на грошові кошти в сумі понад 2,2 млн грн, також вилучені печатки, штампи і фіктивні підписи керівників транзитно-конвертаційних підприємств, чекові книжки і банківські рахунки, - звітує перший заступник начальника Головного управління Державної фіскальної служби в області Віталій Дума.

Наразі, за фактом незаконної діяльності триває досудове розслідування за статтями 205, 212 Кримінального кодексу України. Про схему роботи «конвертаційних» центрів  податківці також розповіли:

  • Для чого створюється «конвертаційний» центр? Для того, щоби надавати реально діючим підприємствам документи на про- господарські операції, яких фактично не відбувалось. На підставі цих документів, підприємство собі формує витрати, додатковий кредит з ПДВ, щоб не сплачувати цих податків. В результаті утворюється видимість оплати, коли сума перераховується з рахунку реально діючого на рахунок фіктивного підприємства. Ці кошти потім знімаються готівкою, яка повертається на реально діюче підприємство. Тобто, йде ухилення від сплати податків і йде конвертація коштів в готівкові, які потім можуть використовуватись як і для виплати зарплати «в конверті», так і для власних цілей, - пояснює начальник слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби в області Олег Буця.

На проведення слідства і підготовку необхідних даних та документів до суду тернопільським фіскалам необхідно більше півроку.

  • Ми зараз реалізувались по «конвертаційному» центру. Аби провести досудове розслідування і передати справу до суду  нам необхідно пів року, це як мінімум, - додає Віталій Дума.
Про «конвертаційний» центр «Терен» також писав ТУТ. [embed]https://youtu.be/9hg7K2WqgrU[/embed]

Фото, відео автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео