Віра Олександрович

Тернопільські депутати почувалися, як у цирку (фото, відео)

2

Загалом 94 питання розглянули на третьому пленарному засіданні ІІІ-ї сесії депутати Тернопільської обласної ради.  

Підсумок роботи у середу, 20 липня, фактично від 11.30 до 21.10 – такий: підтримку отримали 59 проектів рішень, не ухвалили депутати - 10, зняли із розгляду одне питання, перенесли на наступне сесійне засідання 24 проекти рішень. Окрім того, голосів «за» вистачило 10 депутатським запитам.

Нагадаємо, пленарні засідання відбувалися 12 травня,  31 травня і 20 липня. За час сесії депутати підтримали загалом 164 проекти рішень. Коли відбудеться наступна сесія, поки що не відомо. Принаймні, голова обласної ради Віктор Овчарук має трохи часу для відпочинку. Адже довелося йому у середу дуже непросто. Кулуарами ширилися чутки, що голові вже навіть хочуть висловити недовіру. Тобто охочим побачити цікаве видовище треба було того дня йти на Грушевського, 8, а не в цирк.

4
4

«Скажіть, хай дві швидких викличуть»

- Я вас вітаю – на годиннику 12.26, а ми нарешті порядок денний сформували, - іронізував голова. - Ну, що? Може хтось хоче на перерву сходити? Чи будемо нарешті працювати?

Вдруге Віктор Овчарук продемонстрував своє почуття гумору вже о 18-й годині, коли постало питання про потреби продовження сесії – адже розглянути всі питання у робочий час депутати не встигли.

- Я пропоную подовжити засідання на годину, - сказав він, а коли із залу пролунала пропозиція ухвалити весь перелік питань, промовив: «Ну, тоді – до кінця, поки все не вирішимо… Скажіть, хай дві швидких викличуть – на допомогу, у разі чого…»

Час від часу голові доводилося втихомирювати депутатів. Особливо допік панові Овчаруку цього разу Олександр Башта.

- Олександр Ілліч, не заважайте проводити сесію! – уже не міг стримуватися Віктор Овчарук. – Вас ніхто не перебивав, тож і ви не перебивайте! Вам уже давали слово, дайте можливість висловитися іншим!

3
3

Розгнівана депутатка зініціювала перерву

Непросто Віктору Овчаруку довелося і під час обговорення питання про незаконне звільнення головного лікаря Перинатального центру «Мати і дитина» Віктора Куценка. Хоча він своє звільнення зараз оскаржує у суді, депутат Лариса Римар запропонувала депутатському корпусу розглянути питання про незаконне, на її переконання, рішення голови обласної ради та скасувати його. Мотивувала це зверненням, яке зробила Громадська рада, створена при обласній держадміністрації.

- Тут не йдеться про хочемо чи не хочемо, - переконувала вона. – Ми маємо це звернення розглянути, за законом!

Начальник юридичного відділу Тетяна Заруцька на прохання пана Овчарука вийшла до мікрофона і повідомила депутатському корпусу, що такого робити не можна. Мовляв, у всьому має розібратися суд. Це не на жарт розізлило Ларису Римар. Вона заявила, що начальник юридичного відділу відстоює не верховенство права, а таку точку зору, яка вигідна голові обласної ради.

- Є роз’яснення, що депутати можуть такі рішення приймати на пленарному засіданні, - стверджувала керівник фракції «Громадянської позиції». - Не може такого бути, що керівництво буде робити порушення, а ми зможемо їх скасовувати лише через суд.

Віктор Овчарук, у свою чергу, спокійно відповів: «Хай суд вирішує. Суд стане на той бік, який правий». У цій ситуації його підтримав радикал Богдан Яциковський, натякнувши на хабарництво, що процвітало у медичному закладі за часів Куценка.

- Що ми тут сперечаємося! Є регламент. Депутат вніс пропозицію, а тому ставте її на голосування! – емоційно відреагував Олександр Башта.

Пропозиція Лариси Римар отримала тільки 26 «за». Розгнівана депутатка зініціювала перерву, що замість 10 хвилин тривала понад 30.

1
1

Про господарку теж трішки подбали

Про суперечки, що час від часу виникали між головою ОДА Степаном Барною і його попередником на посаді Олегом Сиротюком, можна складати легенди. Свободівець і представник Блоку Петра Порошенка (БПП) знаходили причини для «розбірок» кілька разів. Не припиняли їх навіть тоді, коли їм мікрофони вимикали (див. відео – прим.).

[embed]https://youtu.be/Fi26BHZIvqU[/embed]

І хоча конструктивної роботи, на відміну від емоцій, цього дня було набагато менше, сесія таки розглянула ряд господарських питань. Зокрема, депутати прийняли рішення про передачу цілісного майнового комплексу недіючої котельні комунального підприємства теплових мереж Тернопільської обласної ради «Тернопільтеплокомуненерго» зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області до комунальної власності територіальної громади міста Зборів.

Бережанській міській раді у передачі цілісних майнових комплексів котелень комунального підприємства теплових мереж Тернопільської обласної ради «Тернопільтеплокомуненерго» до комунальної власності територіальної громади міста Бережани наразі депутати відмовили. Підтримали депутати ще ряд господарських питань, що стосувалися діяльності комунальних закладів і установ обласної ради.

Фото автора

Довідка. Про те, що відбувалося на сесії 20 липня, читайте також - ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео