У Тернополі представник Омбудсмана звернувся до поліції через дії… поліції

13754687_1035174973218209_2627099785217980207_n

Регіональний координатор Уповноваженого ВР України з прав людини в Тернопільській області Володимир Шевченко поділився враженнями від знайомства із патрульними поліцейськими Тернополя.

На своїй сторінці у facebook представник Омбудсмана розповів про спробу відвідин Управління патрульної поліції, надії на співпрацю, закритість «нових» поліцейських та перешкоджання законній професійній діяльності. Володимир Шевченко навіть повідомив про останній факт на телефонну лінію «102».

Публікуємо текст повідомлення повністю:

«Вирішив вчора перший раз відвідати Управління патрульної поліції м. Тернополя. Мета стандартна – ознайомитись з роботою, поспілкуватися і т.д., оскільки дане приміщення та територія мають всі ознаки місця несвободи, в якому можуть триматися люди. Такий собі превентивний візит планувався, хоча сподівався на відкритість керівництва, співпрацю та, можливо, навіть якісь спільні дії в подальшому.

Так от, прийшов, показав посвідчення, попросив повідомити керівництво (стандартна процедура). До мене вийшов, такий собі, Лизун Олександр Олегович, який повідомив, що, оскільки, я не домовлявся, а мій візит не заплановано, то і зайти я не маю права. Начальник зайнятий і взагалі «…Ваше доручення, - каже, - стосується тільки органів державної влади, а ми – центральний орган виконавчої влади, тому воно нас не стосується.»

Я такого, звісно, не чекав, оскільки, всі ж кажуть, що нова поліція відкрита до співпраці, до людей і взагалі – за права людини. Проте не склалося. Довелося мені телефонувати на 102 та повідомляти про факт не допуску та перешкоджання діяльності.

Після цього дзвінка до мене вийшов таки начальник управління поліції Струк Володимир та сказав, що я маю право до них приходити, попередньо повідомивши (домовившись, номер ж мені дали, щоб я міг домовлятись) та виключно з 9 до 18 години. Уважно, правда, прочитав доручення, похвалив його - дуже гарне, та все ж на свої позиції залишився. Ні, не можна і все!

В цей час, варто сказати, відбувався семінар для патрульної поліції, організований Регіональним центром з надання БВПД в Тернопільській області (їм великий респект, що проводять такі навчання). Так от, бути присутнім там теж не можна було (я також спробував і цей шанс, ну відкриті ж, ніби, вони до співпраці), а причина, чому не можна – тому що я – не сертифікований! Як Вам це?

Після цього я звичайно дав пояснення працівникам поліції стосовно мого повідомлення на лінію 102, наголосив, щоб зберегли на довший час відео цієї розмови та просив повідомити мене, коли буде проводитись службова перевірка за цим моїм повідомленням, оскільки маю намір бути присутнім. Ось такий досвід мого першого візиту в нову поліцію.

І ці люди мають забезпечувати дотримання прав людини. Засумнівався я в цьому. Якась підробка вийшла, а не поліція.»

Вибір читачів за тиждень

Відео