Віра Олександрович

Завдяки апостилю, на Тернопіллі легалізували понад 2 тисячі документів (відео)

Кольцов2

Легалізацію понад 2 тисяч документів уже здійснили на Тернопільщині, завдяки введенню електронного апостилю.

Новий сервіс набуває популярності, адже виявився дуже потрібним для жителів нашого краю, вважає начальник головного територіального Управління юстиції в області Едуард Кольцов (про інше на прес-конференції читайте ТУТприм.).

- Усі ви знаєте, що наша область тісно пов’язана із Західною Європою, - розповідає він. – Багато громадян перебувають там на заробітках. Дехто вже й одружився, дітей народив. Аби легалізуватися за кордоном, офіційно отримати роботу, з України треба отримати перелік документів, які повинні бути відповідно апостильовані у Міністерстві юстиції.

До слова, апостиль - це спеціальний штамп, який проставляють на документах, що надходять від держав-учасниць Гаазької Конвенції. Апостиль звільняє ці документи від необхідності дипломатичної чи консульської легалізації. Адже він засвідчує справжність підпису особи і автентичність відбитку печатки чи штампа.

- Раніше це як відбувалося? Було багато фірм-посередників, які заманювали людей, проводили їм легалізацію паперів і вимагали за це значні кошти – від 400 до 600 грн за один документ, - описує фахівець. – Про цю проблему багато писали ЗМІ, а тому у Міністерстві юстиції вирішили, що так далі тривати не може.

До заяви додають оригінал документа, на якому необхідно проставити апостиль, документ про оплату цієї послуги або документ, що підтверджує право на звільнення від такої оплати, чи його засвідчену в установленому порядку копію. Для громадян України, іноземців і осіб без громадянства це коштує 51 гривню (3 неоподатковувані мінімуми доходів громадян), а для юридичних осіб – 85 гривень (5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

- Для проставлення апостиля можна звертатися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації управління юстиції в області від понеділка до п’ятниці, - підсумовує він. - А з вівторка до суботи - у відділи державної реєстрації актів цивільного стану у районних центрах Тернопілля.

Проставлення апостиля або відмову у цьому здійснюють у термін до двох робочих днів. У разі необхідності строк розгляду можуть продовжити до 20 робочих днів.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=p6PP9zhtOW0&feature=youtu.be[/embed]

Фото автора

Довідка. Від сплати за апостиль звільняють інвалідів 1-ї і 2-ї груп, інвалідів Другої світової війни, громадян, які належать до І-ї категорії потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи, а також дітей-сиріт у разі проставляння апостилю на документах, що стосуються безпосередньо цих громадян.

   

Вибір читачів за тиждень

Відео