Орест Сарматський

Агро-новини 23 липня

липоле18

Новини аграрного сектору

Спека може зіпсувати урожай соняшника — експерт

Спека може істотно зіпсувати урожай соняшника в Україні, заявила провідний експерт олійного ринку Юлія Гаркавенко, повідомляє «УкрАгроКонсалт».

23071
23071

Напередодні початку нового соняшникового сезону пильна увага ринку прикута до прогнозів врожаю 2016 р. Зокрема, Міністерство сільського господарства США оцінює врожай соняшника в Україні на рівні 13 млн т. Інші експерти, побоюючись за стан посівів соняшника, через надмірну спеку, скептично ставляться до такого рівня і працюють з цифрою 12,5-12,7 млн т.

Дійсно останній тиждень в Україні спостерігається суха і спекотна погода, середня температура повітря у деяких регіонах України доходила до 35° С. А пік спеки припав на неділю — 17 липня, коли стовпчики термометра піднімалися до позначки 39-40° С .

Незважаючи на те, що соняшник вважається стійкою до спеки сільськогосподарською культурою, спека понад 30° С негативно впливає на його стан. А якщо спека припадає на фазу цвітіння, то вона може істотно зіпсувати урожай, як це було у 2012/13 сезоні.

Аграрії розкуповують сільгосптехніку

Українські аграрії масово розкуповують сільгосптехніку, повідомляє Тraktorist.ua, посилаючись на UBR.

Генеральний директор компанії «Кун- Україна» Асад Лапш розповів, що цей рік обіцяє стати для них рекордним з продажу сільськогосподарської техніки у нашій країні.

23072
23072

«До березня ми вже виконали річний план з продажу, і з тих пір двічі змінювали прогнози у бік збільшення», — зазначив він.

Ні кількісні, ні фінансові показники продажів він не називає, посилаючись на комерційну таємницю, але каже, що, наприклад, обсяги реалізації просапних сівалок і плугів у них подвоїлися, а обприскувачів — потроїлися.

За його даними, продаж росте не тільки у них, але і у конкурентів.

«По-перше, на ринку сформувався чималий відкладений попит, який тепер реалізується. По-друге, агрохолдинги впроваджують прогресивні технології, які вимагають сучасної техніки», — пояснює він масштабне оновлення українського парку сільгосптехніки.

Крім того, за словами експерта, у наших умовах машини виходять з ладу швидше (за 5 років, замість 7 років в ЄС і США), отже, потребують більш частої заміни.

«У вас техніка працює на знос, так як парки недоукомплектовані», — пояснює Асад Лапш.

За оцінками експерта, ємність українського ринку аграрної техніки на сьогодні складає €0,7-€1,1 млрд.

«Якби селяни поставили собі за мету укомплектувати парки за міжнародними нормами, то у країні протягом п'яти років можна було б продавати техніки на €2-€2,5 млрд», — підрахував Асад Лапш.

На Житомирщині 7 т агрохімікатів забруднили село

Для утилізації непридатних агрохімікатів на Житомирщині потрібно майже 20 млн грн.

23073
23073

Біля с. Яроповичі Андрушівського району (Житомирська область) на асфальтованому майданчику за декілька років назбиралося 7 т невідомих агрохімікатів, пише прес-служба Житомирської обласної ради.

З часом деякі ємкості з хімікатами почали протікати, що призвело до забруднення навколишнього середовища. Представники громади звернулись за допомогою до обласної ради.

«У найкоротші терміни було прийняте рішення про перепакування агрохімікатів, очищення забрудненої території та складування небезпечних матеріалів на склади», — сказано у повідомленні.

Голова обласної ради Анжеліка Лабунська заявила, що для утилізації непридатних агрохімікатів у Житомирській області потрібно майже 20 млн грн. Тому обласна влада хоче залучити профільні міністерства та відомства, які б частково профінансували роботи з утилізації непридатних пестицидів і агрохімікатів.

Вибір читачів за тиждень

Відео