На Тернопільщині освятять старовинний костел (фото)

анонс

Костел Успіння Пресвятої Діви Марії після війни та до недавніх часів.

Цікаво, який костел є зараз і яким він стане? Адже його відновлюють. тут, у с. Біще Бережанського району. 31 липня відбудеться освячення пам'ятки архітектури.

1
1

2
2

3
3

4
4

5
5

головна
головна

Маємо виняткову можливість бути присутніми на духовній церемонії вівтаря та насолодитися неперевершеною, спокійною класичною музикою.

Якщо не знаєте як доїхати, то телефонуйте за номером 067 35 45 096.

Фото із відкритих джерел

Довідка. Оборонний костел у Біще — культова оборонна споруда, розташована у селі Біще, Бережанського району. Частково знищений під час Другої світової війни. Поблизу костелу є католицькі поховання 16-20 століть.

Значний вплив на архітектуру костелу зробило його оборонне значення. У ньому поєднуються романський стиль та Ренесанс.

Щодо будівничих, то різні джерела вказують на те, що цей храм споруджували відомі архітектори зі Львова та Бережан.

Споруда у плані нагадує форму хреста із прибудовою на заході, поблизу апсиди. Зі східного боку над входом споруджена вежа. Фасад оздоблюють скульптури Діви Марії із Малим Ісусом та Ієроніма Стридонського. На оборонний характер споруди вказують товсті стіни та бійниці у північній та південній частині споруди, прикостельне приміщення арсеналу, залишки земляних укріплень. Вікна виконані у готичному стилі. Дах не зберігся.

Костел до ІІ Світової війни славився своїми майстерно виконаними скульптурами, які до сьогодні збереглись лише на фасаді. Інтер'єр до сьогодні добре зберігся. Хори до сьогодні добре збереглися. Дах із середини виконаний у вигляді нервюр, на зовнішній стороні яких зараз ростуть дерева.

1625 року згаданий Бартоломей — будівничий храму в Біщі.

Вибір читачів за тиждень

Відео