26 липня в історії Тернопільщини

26

Цього дня народилися:

Безкоровайний
Безкоровайний

музикант, педагог, громадський діяч, заслужений працівник культури України Богдан Безкоровайний (1960 р. н., с. Гаї Розтоцькі, нині Зборівського району);

науковець, педагог, громадський діяч, кандидат сільсько-господарських наук, заслужений працівник вищої шко­ли УРСР Микола Бригінець (1904 р., м. Кри­вий Ріг, нині Дніпропетровської області – 25. 04. 1981 р., м. Тернопіль);

вислоцький
вислоцький

депутат обласної ради Василь Вислоцький (1967 р.н., с. Ягільниця Чортківського району);

гевка
гевка

господарник, громадський діяч, заслужений еко­номіст УРСР Теодор Гевка (1925 р., с. Вербів, нині Бережанського району);

лазо
лазо

поет, драматург, автор-виконавець пісень, режисер, продюсер, член НСПУ Сергій Лазо (1953 р. н., м. Житомир);

оперний і камерний співак, (тенор), народний артист України, директор установи Тернопільської обласної ради „Тернопільська обласна філармонія” Ярослав Лемішка (1961 р. н., с. Соснів Теребовлянського району);

матковська
матковська

хімік-технолог, колекціонерка української народної ви­шивки Віра Матковська (1954 р. н., м. Гайсин Вінницької області);

різьбяр Ілля Матковський (1926 р., с. Зубів, нині Теребовлянського району);

громадський діяч, педагог, публіцист Володимир Мацьків (1899 р., с. Гаї Великі, нині Великі Гаї Тернопільського району – 1992 р.);

паньків
паньків

депутат міської ради Наталія Паньків (1983 р.н., м. Тернопіль);

присухіна
присухіна

педагог, композитор Зіновія Присухіна (1943 р., м. Тернопіль);

соловйова
соловйова

поліграфіст, видавець, господарник Віра Соловйова (1960 р. н., с. Дибще Козівського району);

степаненко
степаненко

лікар, громадський діяч Олександр Степаненко (1959 р. н., м. Чортків);

літературознавець, педагог, кандидат філологічних наук Павло Стецько (1925 р., с. Стрілківці, нині Борщівського району – 23. 02. 1979 р., м. Чернівці);

хамчук
хамчук

військовик, діяч ОУН і УПА Петро Хамчук (1919 р., с. Великі Чорнокінці, нині Чортківського району – 21. 01. 1947 р., с. Вербка, нині Монастириського району; перепохований 12. 06. 1994 р. в родинному селі);

культурно-освітній діяч, заслужений працівник культури України Адам Шувар (1933 р., м. Чортків);

яремій
яремій

господарниця, громадська діячка Софія Яремій (1941 р., с. Криве Козівського району).

Цей день в історії Тернопілля:

1497 р. перша згадка про с. Долина та Слобідка Теребовлянського району у книзі Ксавері Ліскі “Чужоземці Польщі”, де, зокрема, описано, як польські війська короля Яна Ольбрахта, йдучи походом на Волощину, переходили через Янів з боку від Микулинців до Яблунова разом з військами німецьких хрестоносців під командою Яна Гліффена.

1671 р. через Коцюбинці, нині село Гусятинського району,  проїжджав німецький мандрівник Ульріх фон Вердум, який у щоденнику згадав місцевий замок.

У 1724 р., щоб допомогти місту відродити його економіку, король Август ІІ надав привілей на влаштування в Тернополі щорічного ярмарку на 26 липня (день святої Анни). Сюди приїжджали купці: болгари, греки, московити, румуни, турки.

1916 р. Тернопіль відвідав кайзер Вільгельм.

1917 р. українська американська газета “Свобода” писала: “Над горішнім Серетом, почавши від Залозець до Тернополя, відбувався вчора сильний карабіновий бій. На південь від Великої Березовиці (коло Тернополя) артилерія неприятеля розпочала сильний вогонь на нові становища наших військ. Між ріками Серетом, Стрипою і Золотою Липою неприятель переводить далі наступ. Села Настасів, Бенява, Вівсє і Славутин перебувають в руках неприятеля. Шефа дивізійного штабу, ген. Ольда, який удався на фронт, з метою встановлення дисципліни і ладу, жовніри вбили”.

Впродовж 24-26 липня 1917 року через Великі Бірки проходила лінія фронту. Частина населення була заздалегідь евакуйована на схід. Внаслідок бойових дій селу були завдані значні втрати, багато будівель було спалено і зруйновано. Безладно відступаючі, деморалізовані, російські війська забирали все підряд, траплялись часті випадки насильства і мародерства над цивільним населенням.

1917 р. для мешканців Чорткова закінчилася Перша світова війна. Як свідчить історик М.Сцісляк, “В половині липня було зламано росій­ський фронт під Тернополем, а 21-25 липня мешканці Чорткова були свід­ками відступу російських військ. В ніч з 25-го на 26 липня тилові частини російського війська висадили у повітря залізничні та дорожні мости і понад Чортковом стояв вогонь від палаючих військових складів. Населення зазнало терору та безчинств частин дон­ських козаків та черкесів, що від­ступали. Перед полуднем в околицях Чорткова відбувся останній бій росіян з наступаючими час­тинами австро-угорських та німецьких військ. А близько третьої пополудні до міста увійшли перші загони австрійських “гусарів смерті”.

1920 р. 8-ма кавалерійська дивізія Червоного козацтва під командуванням Віталія Примакова увійшла до Тернополя. Від 1 серпня до 23 вересня 1920 р. Тернопіль був столицею та місцем перебування уряду ГСРР – Галревкому.

1941 р. розпорядження полевого коменданта графа Подевільса про новий розпорядок в місті Тернополі.

1943 р. поблизу с. Сураж Шумського району в бою з радянським партизанським загоном загинув (похований у с. Антонівці цього ж району) член ОУН (м), курінний командир УПА Антін Мичковський (1912 р. н., с. Новий Тік, нині Млинівського району Рівненської області).

1944 р. планувалося завершити акцію «Буря» в підокругах АК Тернопіль, Станіславів та Львів. Акція «Буря» (пол. Akcja «Burza») - спланована командуванням Армії Крайової та польським еміграційним урядом військова акція (операція) проти німців на території Західної України безпосередньо перед наближенням Червоної армії. Першочерговим завданням операції було зайняти великі міста Західної України, щоб таким чином продемонструвати активну участь АК в боротьбі проти німецьких окупантів. Червона армія зайняла Львів 27 липня і одразу ж наказала АК скласти зброю і приєднатися або до Червоної Армії, або до радянсько-польської армії Берлінга. 31 липня ввечері всіх командирів АК у Львові було запрошено до радянського штабу, де їх одразу заарештували і відправили в тюрму на Лонцького. Після процесу усіх засуджено на 10-20 років і вивезено в Сибір.

1945 р. лист секретаря Шумського РК КП(б)У Тернопільської області Осетрова секретарю Тернопільського обкому КП(б)У з проханням вжиття рішучих заходів проти дій українських націоналістів на території району.

1946 р. у с. Синівці Лановецького району вояки УПА ліквідували першого секретаря комсомолу Міщенка, а у с. Дунів Заліщицького району упівці напали на компартійний актив району – загинув заступник директора Заліщицької МТС Сисоєв.

1948 р. до села Вікно Гусятинського району прибула з райцентру група для збору континґенту – прокурор, начальник банку, інструктор райвиконкому Вейко; вони вилучили у селян зерно та муку.

1990 р. римо-католицький єпископ Ян Ольшанський освятив тимчасову каплицю у м.Скалаті.

1990 р. в Тростянці створено осередок НРУ (голова Микола Ликтей, заступник Василь Русин), до якого вступило 39 мешканців села.

2014 р. під час війни на сході України (АТО) під Сєвєродонецьком Луганської області загинув військовик, лейтенант,  командир мінометного взводу 51-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, житель села Чернелів-Руський Тернопільського району Володимир Гарматій (1992 р. н.).

Професійне свято парашутистів (неофіційний, але визнаний у своїх колах) відзначається щорічно 26-го липня. В цей день у далекому 1930-му році група радянських льотчиків-парашутистів неподалік від Воронежа під керівництвом Бориса Мухортова вперше виконала затяжну серію стрибків з літака. Ця видовищна подія сприяла початку масового розвитку парашутизму в Радянському Союзі, стрибки стали здійснювати не тільки з літаків, але і з аеростатів.

парашут
парашут

Іменини сьогодні святкують Маркіян, Мирослав, Степан (Стефан), Юліан.

Вибір читачів за тиждень

Відео