Орест Сарматський

Агро-новини 27 липня

липоле06

Новини аграрного сектору

З гною виготовлятимуть асфальт

Учені навчилися використовувати свинячий гній для виробництва асфальтового покриття.

Учені Державного технічного і сільськогосподарського університету Північної Кароліни (США) навчилися використовувати свинячий гній для виробництва асфальтового покриття, повідомляє «Агроінвестор».

27071
27071

Технологія не тільки вигідніша, але може одночасно вирішити ряд екологічних проблем і допомогти фермерам.

При створенні дорожнього асфальту використовується мазут, що залишається від виробництва палива з нафти. В якості альтернативи американські дослідники пропонують використовувати відходи свинарських підприємств, оскільки саме вони особливо багаті маслами, схожими на мазут за фізичними характеристиками.

Аграрний фонд отримав 26 млн грн прибутку

Прибуток до оподаткування ПАТ «Аграрний фонд» на 80% більше, ніж минулого року.

За результатами другого кварталу 2016 р. прибуток до оподаткування ПАТ «Аграрний фонд» склав 26,4 млн грн, що на 80% більше, ніж на аналогічних період минулого року, пише прес-служба Аграрного фонду.

Після нарахування резерву сумнівних боргів та податку на прибуток, чистий прибуток склав 4,7 млн грн. Фінансовий план виконаний на 102%.

27072
27072

«З метою виконання основних завдань товариства, зокрема, забезпечення продовольчої безпеки країни, ПАТ «Аграрний фонд» у другому кварталі 2016 р. збільшив обсяг реалізації зерна на 69%, до 72 тис. т та продуктів його переробки на 22%, до 87 тис. т, у порівнянні з аналогічним періодом 2015 р.», — сказано у повідомленні.

Також додається, що відповідно до фінансового плану ПАТ «Аграрний фонд», затвердженого Міністерством аграрної політики та продовольства України, у 2016 р. товариство здійснює щоквартальне відрахування до резерву сумнівних боргів. У той час як в 2015 р. відрахування до резерву сумнівних боргів було здійснено лише в кінці року.

Аграрії відкладають на потім продаж пшениці

Українські аграрії притримують пшеницю, заявив комерційний директор групи компаній «УкрАгроКом» і «Гермес-Трейдинг» Павло Фесюк, повідомляє UBR.ua.

«На зерновому ринку змінилися настрої. Помітно просів попит на пшеницю з білком 12,5% (продовольчу), тому зараз за неї дають всього $147-148/т, це нижче, ніж за кукурудзу», — повідомив він.

За його словами, фермери не хочуть віддавати «хлібне» зерно за такі гроші і вважають за краще відкласти продаж. Цей фактор у сукупності з хорошим урожаєм продовольчої пшениці дозволить зберегти великий запас зерна в Україні. Його буде більш ніж достатньо для задоволення внутрішнього попиту.

27073
27073

«Чи спрацюють відразу три фактори: достатній урожай, низькі ціни на зерно у світі і дії держави щодо збалансування експорту та внутрішнього споживання. Мається на увазі меморандум, підписаний 12 липня Мінагропродом з експортерами зерна», — зазначив експерт.

Тому дефіциту продовольчої пшениці не очікується. Експерт зазначає, що у меморандумі не вказано жодних цифр. Це означає, що кожна сторона має повну свободу дій. Головне, з чим погодилися підписанти — постійний моніторинг цін і обсягу експорту.

«Оскільки немає конкретних цифр, можна спрогнозувати як ці домовленості будуть виконуватися. Це всього лише наміри. І головним тут буде світовий попит і рівень цін на зерно. Ми поки не бачимо зростання ні того, ні іншого», — пояснив він.

За його словами, реальна ціна на пшеницю буде формуватися ближче до вересня, коли стануть зрозумілі погодні умови осінньої посівної кампанії.

Вибір читачів за тиждень

Відео