На Тернопілля завітали гості із Луганщини

d6e3c9af-a3b7-445e-ac11-b71e5d442052

Понад пів сотні Луганчан приїхали сьогодні, 27 липня, на Тернопільщину під час проекту «Децентралізація: Нові можливості – Нові перспективи – Нова країна». Серед гостей - представники територіальних громад, районних рад і районних держадміністрацій.

Гості завітали на Тернопільщину аби набратись досвіду у питаннях децентралізації. Проект «Децентралізація: Нові можливості – Нові перспективи – Нова країна» - Всеукраїнський. Його ініціювали працівники військово-цивільної адміністрації Луганської області, за підтримки швейцарських партнерів.

73ff3b5f-b26a-4bb4-9b67-2beaffb2f7d2
73ff3b5f-b26a-4bb4-9b67-2beaffb2f7d2

- Мета нашого проекту – проїхатись по всій Україні, ми були вже у Полтаві, Вінниці, і тепер завітали у Тернопіль. Тут у нас опорний пункт, тому що процес децентралізації у Тернополі зараз найактивніший  і один із найефективніших. Опісля ми поїдемо у Хмельницький, а потім Львів та Закарпаття,  - каже заступник голови Луганської обласної держадміністрації Роман Косинський.

f1c4dffc-1255-4237-9f89-27e2d6859784
f1c4dffc-1255-4237-9f89-27e2d6859784

Тернополяни із гостинністю прийняли делегацію зі сходу і пообіцяли поділитись досвідом і показати наші громади.

- Нам дуже приємно, що в рамках наших спільних напрацювань із децентралізації в нас сьогодні в гостях є луганчани. В рамках цих проектів ми покажемо, що Україна – єдина, і ніякому ворогу нас не вдасться роз’єднати. Ми сьогодні маємо першість в Україні, тобто ми лідери у створенні територіальних громад, готові поділитись своїм досвідом з нашими гостями, покажемо їм наші вже діючі громади, як вони живуть, що вони роблять, як вони використовують кошти, субвенції для свого розвитку, - сказав заступник голови обласної держадміністрації Олег Валов.

Зі сходу України луганчани їдуть на захід, спілкуючись із громадськими лідерами, які діляться своїм досвідом, які вказують на помилки у процесі децентралізації, які показують найкоротші шляхи для утворення на території Луганської області територіальних громад.

- Мета децентралізації – це відродження наших місцевих громад, це відродження країни знизу доверху, а не навпаки. Ми вже побачили, що дуже гарна річ обмін досвідом, що дуже гарна річ – спілкування один з одним, - ділиться враженнями Роман Косинський.

Як зізнався заступник голови Луганської обласної держадміністрації: 90% луганчан ніколи не виїжджали за межі Україні, і понад 70% - далеко за межі області.

- Тому люди не бачать всієї України, вони не бачать іншого життя, вони звикли до низького рівня, і вже є така апатія, є зневіра до держави, до себе. І основна наша мета, після поїздки, розворушити і знайти лідерів наших громад, і щоб ці люди змогли повести за собою інших, - стверджує Роман Косинський.

На території Луганської області утворили 4 територіальні громади, проте лише у двох пройшли вибори. У інших – вибори заборони, оскільки ці населені пункти близько до місця проведення бойових дій.

- Ми повинні робити поправку, що територія специфічна, адже там проводиться антитерористична операція, але перспективний план є, є бачення технічне, як повинна ця реформа проходити, - пояснює Роман Косинський.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео