Орест Сарматський

Найкращий лісоруб Тернопільщини готується до змагань на Київщині (фото)

a13

Обласні змагання вальників лісу відбулися в Тернопільській області

Як вже повідомляв «ТЕРЕН» / ТУТ  /, змагання проходили на базі Скала-Подільського лісництва Державного підприємства «Чортківське лісове господарство».

Сюди, разом із групами підтримки приїхали кращі представники п’ятьох лісових господарств краю. Державне підприємство «Бережанське лісомисливське господарство»  представляв Ігор Білан, ДП «Бучацьке лісове господарство» – Михайло Гарасимчук, ДП «Кременецьке лісове господарство» – Роман Гродський, ДП «Тернопільське лісове господарство» – Ігор Бойко та два учасника від цьогорічного організатора конкурсу – ДП «Чортківське лісове господарство» – Іван Драбик та Ілля Навотний.

DSC00101
DSC00101

Напередодні державні підприємства Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства провели конкурсні змагання на місцевому рівні, на якому змагалися представники 41 лісництва. Тож на змагання обрано по одному представникові-переможцеві від кожного лісового господарства.

Мета проведення конкурсу – не лише визначення кращих працівників лісового господарства. Першочергово – це перевірка їхніх знань і дотримань правил техніки безпеки під час виконання найнебезпечніших робіт, до яких, власне, і відносять працю лісоруба. Адже як показує статистика, найбільше нещасних випадків відбувається саме на ділянках із лісозаготівель.

Традиційно, конкурсанти мали виконати п’ять завдань, якими передбачено звалювання дерева, обрізування кілків, заміну ланцюга бензопили, комбіноване та точне розкряжування колоди.

a10
a10

Відкриваючи змагання, начальник Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко зробив невеличкий екскурс в історію виникнення подібного конкурсу.

- В Україні такі змагання започаткували 19 років тому, коли було спільне рішення Державного комітету лісового господарства України спільно із Товариством лісівників про проведення подібних змагань, - сказав керівник лісової галузі області. - Зрозуміло, що перед ними мали проводитися відбіркові турніри безпосередньо у лісгоспах. Переважно, всеукраїнські фінали відбувалися у Тетерівському лісгоспі на Київщині. А вже звідти переможець їхав  на світові змагання. Але, якщо оглянутися в минуле, то подібні змагання започаткували в Угорщині та Югославії ще у 70-х роках минулого століття. З 1971 – го року у таких змаганнях брав участь і Радянський Союз. Щодо України, то вона вперше взяла участь у змаганнях вальників лісу на ювілейних, двадцять п’ятих міжнародних змаганнях у Шотландії, де посіла 21 місце. Але скажу, що такі турніри вальників лісу одразу ж набули спортивно-технічного характеру, у вигляді шоу. В Україні вони проходять дещо інакше. Основний акцент робиться на підтримці професії вальника лісу, його іміджу, підняття професійності. У світових змаганнях досить часто беруть участь спортсмени, а у нас – люди, які щодня займаються цим. До речі, вальник лісу – одна із найнебезпечніших спеціальностей у лісовому господарстві. Робота важка - і в спеку, і в холод люди працюють. Адже рубка дерев – це один із етапів, завершальних етапів комплексу лісогосподарських робіт. Тому основна мета змагань  - показати досягнення у технічних навичках на лісозаготівлях, підвищити майстерність валювальників лісу та престиж їхньої професії, - зазначив Олег Яремко і побажав лісорубам удачі під час змагань.

DSC00094
DSC00094

Привітала учасників лісового турніру і голова Борщівської райдержадміністрації Людмила Юзьків Василь  Фреяк,  директор Державного підприємства «Чорткоівське лісове господарство», перед початком змагань сказав, що йому приємно від того, що саме їхнє підприємство обрано для такого огляду майстерності лісорубів області.

- Зібралися тут, на території Скала-Подільського лісництва, щоб визначити найкращих вальників лісу. Наші хлопці постійно удосконалюють свої вміння, майстерність, роблять свою роботу професійно, без шкоди здоров’ю і природі. Забезпечумо їх усім необхідним – захисними костюмами, спеціальним взуттям, сучасними бензопилами, які дуже дорого коштують, але їхня працездатність висока. У нас на підприємстві працює 250 чоловік. З них до 150 – лісоруби-вальники. Конкуренція велика, багато хто хоче йти працювати вальником, хлопці від 6 тисяч гривень в місяць отримують, - сказав Василь Фреяк.

І ось, пролунала команда й лісовий турнір розпочався. Перше завдання, мабуть, одне із найважчих - потрібно повалили височезну, десь понад 30-метрову модрину. І не просто її зрізати, а зробити так, щоб вона упала на забитий кілок і увігнала його в землю. А ту ще – й вітер, який суттєво міг вплинути на результати цього завдання. Але хронометр увімкнено і вже чути звук бензопили. Пройшло кілька хвилин і дерево падає на землю. Прискіпливі судді уважно звірюють усі параметри й ставлять відповідні бали.

a19
a19

a11
a11

Найкраще повалив дерево Ілля Навотний. «Його» модрина майже впала на центральний кілок. Як з’ясувалося згодом, за результатами першого конкурсного завдання Ілля далеко позаду залишив своїх суперників, набравши 525 балів. Вже тоді, дехто із фахівців сказав, що після цього його суперникам важко буде наздогнати Іллю.

Далі, один за одним учасники змагань вправно зрізали на стовбурі гілки, виконували монтаж ланцюга бензопили. Це мені чимось нагадало армійські будні, коли на швидкість розбирали і збирали автомат. Пізніше лісоруби взялися за якомога точне розкряжування колоди під кутом, що вимагає ідеального суміщення верхнього і нижнього зрізу. Ці виробничі операції кожний лісоруб виконує щодня.

a14
a14

Поки йшло змагання, запитую тутешнього майстра лісу Івана Верцімаха, як він оцінює турнір.

- У лісі працюю понад двадцять років. За цей час було багато подібних змагань і бачу, як хлопці щораз вдосконалюють своє, і то добре, значить, подобається їм все це, - каже пан Іван. До речі, його батько 45 років пропрацював у лісі, а зараз син Петро продовжує родинну династію лісників – він навчається на третьому курсі Кременецького лісотехнічного коледжу.

Змагання закінчилися в післяобідню пору. Добре, що все обійшлося у рамках правил, без жодних порушень правил техніки безпеки і, тим більше, без травматизму.

- Я вже понад десять разів брав участь в організації таких змагань, - каже заступник начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Гуменюк. - По черзі проводимо їх у кожному лісництві. Цьогорічний рівень організації дуже високий. Ми опрацювали нові правила міжнародної Асоціації вальників лісу і на основі цих правил та вимог підготували нинішні змагання. Уперше використовували тут електронний транспортир, який дозволяє дуже точно вирахувати певні параметри під час виконання тих чи інших операцій. Приємно, що кожного року додаються нові учасники. Тобто, лісоруби мають можливість щорічно удосконалювати свої навики, мають шанс вязти участь у всеукраїнських  змаганнях, а там, після перемоги - і на світових турнірах. Я вам скажу, що Асоціація вальників лісу дуже популярна серед лісівників. Змагання завжди проходять за участю солідних спонсорів – представників фірм, що випускають устаткування, необхідне під час рубки лісу, - наголосив Ігор Гуменюк.

a08
a08

DSC00148
DSC00148

І ось, судді оголошують ім’я переможця. Ним став представник ДП «Чортківський лісгосп» Ілля Навотний.

a16
a16

Друге місце – у представника Тернопільського лісгоспу Ігоря Бойка, третє – у кількаразового переможця обласних змагань, представника ДП «Бучацький лісгосп» Михайла Гарасимчука. Переможці конкурсу отримали грошові премії від ТОО Товариства лісівників України та  подарунки від однієї із провідних фірми з виготовлення обладнання для лісового господарства.

Таким чином, честь Тернопільщини на всеукраїнських змаганнях лісорубів захищатиме представник господаря конкурсних змагань – Чортківського лісгоспу – лісоруб VI розряду, працівник ПП «Пролісок-О» Ілля Навотний. До речі, він вдруге отримав нагоду позмагатися з відомими лісорубами всеукраїнського ґатунку.

Що ж, сподіватимемось, що наш земляк покаже високу майстерність і на Всеукраїнському конкурсі вальників лісу, який відбудеться наприкінці серпня на Київщині.

Фото - автора

Вибір читачів за тиждень

Відео