Влада в Тернополі працює краще, ніж Уряд: відпускні освітянам виплатили з міського бюджету

Міська рада

В міській раді Тернополя забезпечили всіх освітян міста відпускними коштами, які, зазвичай, виплачуються з державного бюджету.

Міська рада Тернополя виділила з міського бюджету більше 8 мільйонів гривень на оплату «відпускних» всім вчителям та вихователям навчальних закладів міста. А таких у Тернополі налічується понад 5 тисяч осіб.

«Виплата зарплати, в тому числі й відпускних, освітянам є обов’язком держави, але оскільки держава грошей не дала, ці кошти довелось виділити з міського бюджету. - пояснює міський голова Сергій Надал. - Ці кошти були заплановані на інші потреби, але ні я, ні депутати не мали морального права без грошей відправити у відпустку  наших вчителів та виховалетів. З початку місто виділило 6 мільйонів гривень, а згодом додатково ще більше 2-х мільйонів».

Сергій Надал каже, що підняв це питання на загальноукраїнському рівні, оскільки повністю фінансувати систему освіти бюджет Тернополя в сучасних умовах не в змозі, як і бюджет Києва чи будь-якого іншого міста України.  Як приклад, він навів ситуацію з професійно-технічною освітою.

«Після того, як мери міст, через Асоціацію міст України, донесли свою думку, що не можна перекладати фінансування профтехосвіти на міські бюджети, уряд виділив 97,99 млн грн стабілізаційної дотації з державного бюджету  на професійно-технічну освіту. Однак, ті кошти отримали лише 20 міст обласного підпорядкування. Обласні центри (в тому числі й Тернопіль), районні центри, решта міст обласного підпорядкування не отримали ні копійки».

За словами мера, у Тернополі загалом утримання тернопільських ПТУ місту в рік обходиться у 76 мільйонів гривень. Наразі Тернопільська міська рада виділила 17 мільйонів гривень на утримання міських профтехучилищ. Тому переговори хоча б про спільне з центральним бюджетом фінансування закладів профтехосвіти продовжуються.

Вибір читачів за тиждень

Відео