Орест Сарматський

Іконописець з Тернопільщини присвятив герою АТО ікону у візантійському стилі (фоторепортаж)

е06

Заслужений майстер народної творчості України Володимир Шерстій створив ікону, присвячену герою АТО, колишньому голові Збаразької РДА Юрію Горайському, який загинув під час бою у березні цього року на сході України.

е03
е03

Ікона «Юрій Змієборець» виконана у традиційному для творчості Володимира Шерстія стилі – візантійському. Вона уособлює образ усіх захисників Вітчизни, живих і мертвих. Приймаючи з рук митця ікону, керівник Тернопільського центру допомоги учасникам АТО Лілія Мусіхіна із хвилюванням розповіла про те, як виникла подібна ідея.

е07
е07

- Юра Горайський був нашим другом. І залишиться ним, бо його присутність відчуваємо постійно. І ми з ним не прощаємось. Він з нами кожного дня. Хотіли разом вишити святий образ, щоб він був присвячений нашому другу, шукали схему вишиття. А потім зустріли Володимира Шерстія. Видно так мало бути. І коли ми поїхали на схід, я зрозуміла, що я знайшла однодумця, який так сама мислить, як і я, відчуває все те, що твориться і старається зробити усе те, що може, достукатися до людей, пояснити їм те, що хтось можливо не розуміє. І коли ми розповіли йому за Юрія, за наш задум, то він одразу ж усе зрозумів. Тому я вдячна Володі за таку одухотворену роботу, яку ми думаємо передати Наталі – дружині Юрія Горайського.  А взагалі, йшлося про створення каплички, де була б ця ікона. А поки що, вона буде у тій церкві, до якої Юра ходив, де він вінчався, де хрестив дітей, де він лежав, і з якої його виносили. Таким чином, хочемо зберегти про нього пам'ять. І це, напевно,  буде правильно, бо наші хлопці усі – змієборці, вони борються зі зміями, з цією навалою. Тож нехай їм у цьому допомагає Бог…, - сказала Лілія Мусіхіна.

е01
е01

Про те, чому на іконі «Юрій Змієборець» немає коня, списа, а зображено святого, який стоїть з мечем, про те, що уособлює змій, які виповзає із розколотої дошки-діри, а ще – про особливі наскрізні мітки на іконі, написаній на старезній дошці і багато чого іншого цікавого, про що почув кореспондент «ТЕРЕНу» під час інтерв’ю із іконописцем Володимиром Шерстієм – згодом на нашому сайті.

е05
е05

е04
е04

е02
е02

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео