У Тернополі презентуватимуть соціальний мультимедійний проект «Переможці», присвячений воїнам АТО

вітвіцька

У Тернополі презентуватимуть соціальний мультимедійний проект «Переможці», присвячений воїнам АТО

Уперше в Тернополі за підтримки Центру національно-патріотичного виховання «Підкова», ТВЦ «Атріум», об’єднання Території особистого розвитку та музею старожитніх автомобілів «Ретро-кортеж» з 27 серпня по 27 вересня буде презентовано мультимедійний соціальний проект «Переможці», присвячений воїнам АТО, які не здалися і в мирному житті . Офіційне представлення проекту в нашому місті відбудеться 27 серпня о 12.00 в музеї ретро-автомобілів «Ретро-кортеж», що на вулиці Текстильній, 28 (навпроти бокового входу в Сінема Сіті) за участю куратора проекту Соломії Вітвіцької, бійців АТО – героїв світлин, музичного супроводу лауреата міжнародних вокальних конкурсів, співачки та скрипальки Оксани Мухи зі Львова. Упродовж місяця будуть організовані спеціальні екскурсії для військовослужбовців, учасників бойових дій на Сході України, учнівської і студентської молоді, представників громадських організацій, волонтерів.

ааа
ааа

Зазначимо, що цей проект є спільної справою Телевізійної служби новин (ТСН) та журналу VIVA! і реалізується за підтримки благодійного фонду «Save Lives Together», клініки доктора Валіхновського, «Феєрії мандрів», громадської організації «Підмога.інфо» та інших. Вперше проект «Переможці» в Україні був презентований 3 лютого у холі національного музею імені Тараса Шевченка, також фото були опубліковані у спецвипуску журналу VIVA! «Переможці» з доброчинною метою – всі кошти від продажу спецвипуску були передані на розвиток сучасного протезування в Україні. Автори фото – Олександр Мордерер і Тетяна Рубльова.

Мета цього соціального мультимедіапроекту  - змінити ставлення суспільства до тих, хто втратив частини тіла. Його учасниками є 17 героїв АТО і одна жінка-волонтер. Та всі вони є прикладом для кожного з нас, адже не втратили сили духу і продовжують боротьбу за свободу і незалежність, є справжніми переможцями у багатьох сенсах: над ворогом, над обставинами, над болем, над проблемами, над собою.

У 2016 році проект «Переможці» був презентований у містах України та Європи, Канади. Наприклад, 19 березня фотоекспозицію «Переможці» зустрічали в Торонто, 29 лютого в Європейському парламенті в рамках «Українського тижня»  відбулася презентація фотовиставки «Переможці». На відкритті виставки побували керівництво Європейського парламенту та Верховної ради України. Відтак, на завершенню презентації розпочалися перемовини про можливість представити фотографії також в інших країнах Європи.  Стало відомо, що найближчим часом виставку планують показати для міжнародної аудиторії у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. А також у містах Запоріжжя, Дніпропетровськ, Івано-Франківськ, Харків, Херсон.

ттт
ттт

Соломія Вітвіцька, куратор проекту «Переможці», волонтер, ведуча новин ТСН на телеканалі «1+1» зазначила: «Щодня в АТО гинуть хлопці, отримують поранення. Ми продовжуємо боротися за незалежність нашої країни, за європейській цінності, а також за стабільність в Україні і в Європі. Консолідація зусиль меценатів, волонтерів, медіа, лікарів, закордонних партнерів  дає змогу презентувати потужний проект, покликаний допомогти в розв’язанні актуальних в Україні проблем у сфері протезування. Наприклад, треба організувати можливість зручного і якісного технічного огляду тих, хто живе з протезами, а операції новітнього протезування й самі протези зробити доступнішими. «Переможці» привертають увагу широкої громадськості до всіх, хто живе з інвалідністю. Такі люди теж мають право зручно пересуватися містом, спускатися в метро, вільно ходити в театри та кіно, подорожувати Україною. Наша інфраструктура, будинки, різні заклади, тротуари мають бути облаштовані для комфортного пересування всіх людей без винятку».

без винятку
без винятку

Тернопільські підприємці і меценати Тарас та Ірина Демкури запросили авторів проекту показати незвичайну фотовиставку умісті Тернополі. До речі, це вже другий соціальний проект відомих тернополян, спрямований на розвиток національно-патріотичного виховання. Нагадаємо, що в червні цього року завдяки родині Демкур в нашому місті відбувся показ фільму «Спадок нації».

«Разом ми зможемо зробити все, щоб наші герої, які живуть з протезами, почували себе рівноправними і самодостатніми громадянами. Сучасні технології дозволяють таким людям жити повним життям, працювати, займатися спортом і відчувати себе рівними. Вони заслуговують на гідне ставлення, але сьогодні, на превеликий жаль, в Україні з цим проблеми. Також будемо вдячні за будь-яку контактну інформацію про людей, які потребують нагальної допомоги з нижчеозначених медичних проблем, а також інформації від людей або організацій, які зацікавлені у підтримці проекту за контактним телефоном 097 20 95 974», - зазначив Тарас Демкура.

тарас демкура
тарас демкура

Організатори закликають зробити свій внесок у реалізацію соціальних цілей проекту на:

- сертифікат на навчання протезиста або лікаря-хірурга з вашого міста за кордоном в рамках вже існуючого проекту (за гроші, зібрані від продажу благодійного випуску журналу «Віва» проект вже забезпечив участь у такому навчанні 5 українських спеціалістів);

- встановлення спортивного протезу для бійця АТО - героя проекту;

- забезпечення реабілітації учасника проекту у клініках з новітніми технологіями;

- зробити внесок на придбання необхідного обладнання, ліків, тренажерів, інших речей для якісного медичного супроводу пораненого та ампутованого бійця;

- інші ініціативи і пропозиції пов'язані з тим, що проект «Переможці» виступає за безбар’єрність міського простору та створення рівних умов для всіх містян. На жаль, українські міста майже не пристосовані до потреб людей з інвалідністю. Зайти до аптеки чи магазину, у державну установу, і тим паче міський транспорт для людини з інвалідністю є цілим випробуванням.

Для прикладу: хірург Ростислав Валіхновський, який уже давно допомагає лікуватися пораненим героям АТО, підтримав проект «Переможці» та пообіцяв допомогти бійцю 30-ї механізованої бригади Андрієві Кононюку провести реконструктивні операції на обличчі та кінцівках.  Під Артемівськом Андрій отримав серйозне черепно-мозкове поранення, а також чисельні осколкові мінно-вибухові ураження. Але вийшов з поля бою живим! Переніс кілька операцій у Харкові, проте потребує подальшого лікування та реабілітації. Сьогодні він посміхається, хоча в його тілі залишилися ще кілька уламків міни, які щодня нагадують про себе нещадним болем. На виставці у м. Київ розповіли про заповітні мрії кожного героя проекту, а деякі – одразу здійснили. У рейтингу найпопулярніших мрій наших воїнів були подорожі. Більшості хлопцям в їх житті ще не вдалося побачити світ, вони рідко бували на морі і дуже мріють побачити Європу та США. Чарівником, який здійснив мрії, став Ігор Захаренко і його «Феєрія мандрів» - він подарував сертифікати на туристичні путівки до різних країн. Ірина Пилипенко, директор фонду SaveLivesTogether, здійснила мрію Влада Кузнєцова, який з дитинства хотів побачити Техас у США. Вже  зовсім скоро Влад зможе вирушити туди на екскурсію! А Назар Барилко, зенітник 24-ої механізований бригади, перебував у Канаді на реабілітації.  Мрію відновити фізичну форму мають всі бійці, і спортивний клуб «Dog & Grand CrossFit» презентував всім 18 учасникам проекту річні абонементи. Сюрпризом події стало освідчення! Віктор Кардаш встав на коліно і зробив пропозицію руки і серця своїй коханій дівчині Ользі.  Володимир Нечипорук, генеральний продюсер Ukrainian Fashion Week, зробив неймовірний подарунок для молодят від партнерів – це круїз Англією, яку Віктор дуже мріяв побачити. Дизайнер Лілія Братусь подарувала нареченій сертифікат на весільну сукню. До війни Кардаш був учителем танців, а наразі живе з протезом ноги, але присягається відновити сили і танцювати далі.

Автори проекту зі свого боку пропонують потужну інформаційну підтримку через інформаційні матеріали та сюжети у ТСН, розсилку інформації по інших ЗМІ.

Вибір читачів за тиждень

Відео