Віра Олександрович

Закупівельні ціни на молоко мають зрости удвічі, вважають у Тернополі

молоко

Негайно підвищити закупівельні ціни на молоко закликають депутати Тернопільської обласної ради.

Як йшлося нещодавно на засіданні сесії, реальною мінімальною ціною, яка покривала б собівартість виробництва молока, було б 4 гривні за 1 літр. Відтак тернопільські депутати оформили і ухвалили відповідне звернення до керівництва держави.

Втім, політики того дня не були одностайними. Якщо свободівці переконували у потребі негайних змін ціни для селян, то частина представників Блоку Петра Порошенка (БПП), серед яких – чимало відомих аграріїв, були іншої думки.

  • Повірте, зараз і ціну 2 гривні не кожен виробник здатний платити, - зазначив керівник господарства «Україна» Олег Крижовачук. – Складна ситуація не тільки у селян, а й у підприємців. Не варто ламати дрова…

Утім, рішення таки набрало необхідну кількість голосів. Цитуємо звернення:

«В Україні - складна соціально-економічна ситуація на селі призводить до все більшого зубожіння населення. Жителі сіл Тернопільської області потребують вирішення питання про встановлення мінімальної закупівельної ціни на молоко для населення в розмірі не менше 4 гривень за 1 літр. Верховною Радою у першому читанні було прийнято проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села», відповідно до якого мінімальна закупівельна ціна на молоко встановлюється у розмірі 4 гривні за 1 літр. Співавторами законопроекту є в тому числі депутати із депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Однак на друге читання зазначений вище проект не ставиться і його розгляд свідомо затягується.

У той же час Кабінет Міністрів у 2012 році прийняв Постанову від 22.08.2012 р. за №807 «Про затвердження мінімально допустимого рівня цін на молоко на 2012 рік», відповідно до якої на молоко незбиране (не піддане будь-якій обробці, переробці чи пакуванню для потреб подальшого продажу) другого ґатунку встановлювався мінімально допустимий рівень ціни у розмірі 2200 гривень за 1 тонну (без урахування податку на додану вартість), тобто 2 гривні 20 копійок за 1 літр. Безумовно, із 2012 року значно підвищився розмір цін в країні і суттєво зменшився рівень життя населення в Україні. Однак молоко і зараз приймають за ціною менше 2 гривень за 1 літр. Через збитковість це повністю відбиває у селянства мотивацію тримати корів і займатися молочним господарством. Реальною мінімальною ціною, яка покривала б собівартість виробництва молока, є 4 гривні за 1 літр. Подальше зволікання із захистом інтересів селянства може призвести до непоправних втрат поголів’я молочних корів в Україні та, як наслідок, - до загрози продовольчій безпеці України в майбутньому.

Враховуючи наведене, закликаємо Кабінет Міністрів внести відповідні зміни до своєї постанови від 22.08.2012 р. №807, збільшивши закупівельну ціну на молоко до 4 грн/літр.

У свою чергу, голову Верховної Ради і народних депутатів закликаємо прийняти, поставивши на голосування, проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села» під №2089 від 10.02.2015 р., прийнятий у першому читанні».

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео