Чергове засідання круглого столу відбулося в Тернополі

 29 липня   у Тернополі відбувся круглий стіл на тему: «Інструменти громадського контролю за використанням бюджетних коштів: практика застосування в Тернопільській області».

Під час зібрання учасники обговорили  шляхи посилення громадського контролю за використанням коштів місцевих бюджетів. В ході заходу були презентовані результати аналізу практики використання інструментів громадського контролю у Тернопільській області.

Експерт проекту Ольга МАЗАЄВА проаналізувала, які інструменти  контролю існують, та яким чином вони використовуються громадськими активістами в Тернопільській області. «Є чотири найбільш дієвих способи контролю за діями влади: звернення/петиції, аналіз відкритих джерел, запити на інформацію та громадська експертиза. Прикро, але існують перешкоди для використання цих інструментів. Так при ненаданні відповіді на запити/звернення доступу до правосуддя громадським організаціям перешкоджають високі ставки судового збору (з вересня 2015 року для того щоб громадській організації звернутися до суду, потрібно сплатити судовий збір в розмірі мінімальної заробітної плати), відкриті ресурси органів влади (офіційні інтернет-сайти) практично не містять інформації про бюджети, а громадські експертизи в Тернопільській області взагалі жодного разу не проводились», - зазначила Ольга МАЗАЄВА.

Учасники круглого столу  погодились з думкою, що у питанні контролю за діями влади в процесі розпорядження бюджетними коштами, громадські активісти не завжди мають достатньої компетенції, знань та досвіду.

На думку керівника проекту  «Громадський контроль за використанням бюджетних коштів - пріоритет у боротьбі з корупцією» Лариси РИМАР, потрібно на законодавчому рівні встановити чіткий перелік відомостей про бюджет, які обов’язково мають бути оприлюднені, включаючи інформацію про так звані «первинні» бюджетні запити одержувачів бюджетних коштів. «На відміну від порядку складання проекту державного бюджету, яким передбачається обов’язкове оприлюднення бюджетних запитів після внесення проекту документу в парламент, при складанні місцевих бюджетів ця процедура Бюджетним кодексом не передбачена. Відповідно, місцеві бюджети формують в «ручному режимі» без участі громадськості», - каже Лариса РИМАР.

Назар ЗЕЛІНКА, депутат міської ради, директор ГО «Центр комунікативних студій» поінформував присутніх про ухвалення Тернопільською міською радою бюджетного регламенту, який передбачає створення робочої групи з числа депутатів міськради і посадових осіб міськвиконкому, яка буде опрацьовувати бюджетні запити розпорядників бюджетних коштів та визначати пріоритети  у плануванні витрат.

Про результати проекту «Громадський моніторинг відкритості місцевих бюджетів в Тернопільській області» учасників круглого столу поінформував голова ТМО «Нівроку» Олександр ДОМБРОВСЬКИЙ. Від поділився досвідом боротьби з ігноруванням чиновниками норм Закону України «Про доступ до публічної інформації». «В рамках нашого проекту ми змусили через суд Коропецьку селищну раду надати нам повну відповідь на наш запит», - повідомив Олександр ДОМБРОВСЬКИЙ. Це має стати гарним уроком та прикладом для наслідування  іншими чиновниками, вважає громадський діяч.

За результатами  обговорення учасники круглого столу ухвалили резолюцію.

Участь у роботі круглого столу взяли: депутат Тернопільської міської ради, секретар постійної депутатської комісії міськради з питань бюджету та фінансів Назар ЗЕЛІНКА, депутати Тернопільської обласної ради Лариса РИМАР, Олександр БАШТА, Інна ВОВЧОК та Роман НИТКА, голова ТМО «Нівроку» Олександр ДОМБРОВСЬКИЙ,  голова ГО «Центр по боротьбі з корупцією» Сергій БІЛИЙ, голова ГО «Спілка молодіжного самоврядування» Ігор ПРОЦИК,  голова ТМГО «Товариство Тернопіль-Тирасполь» Іван МАРЧУК,  активісти Тернопільської обласної Асоціації Жінок Людмила ТУРКОТ і Марія МАЦУК, член Громадської ради при Тернопільській ОДА Ігор ЛЯХ, монітор проекту «Омбудсман+» Центру демократії та верховенства права Ольга МАЗАЄВА, керівник БФ «Агнес» Оксана КИРИЧЕНКО (смт Очеретино Донецької області),  громадський активіст Сергій РЕШЕТНИК (м. Запоріжжя), представники ЗМІ.

Довідково.

Захід відбувся в рамках проекту «Громадський контроль за використанням бюджетних коштів - пріоритет у боротьбі з корупцією», який впроваджується у Тернопільській області за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні в рамках грантового конкурсу «Боротися з корупцією, будувати прозорість!»

Мета проекту «Громадський контроль за використанням бюджетних коштів - пріоритет у боротьбі з корупцією» - активізувати громадськість Тернопільської області у сфері боротьби з корупцією та посилити громадський контроль за використанням коштів місцевих бюджетів.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео