Орест Сарматський

Непритомну жінку у військовій формі на Тернопільщині винесли з вагона і …залишили на пероні

45cda853-d831-4726-929d-c655192e8bd2

- А ви знаєте, що якщо раптом у подорожі вітчизняною залізницею вам стане зле, з цією бідою ви зостанетеся сам на сам? - пише на своїй сторінці у Фейсбуці Тетяна Василець.

- 30 липня. Поїзд №111 Львів-Харків. На станції Підволочиськ (десь через годину після Тернополя) поїзд зупиняється, провідники піднімають червоні прапорці. Щось сталось. У сусідньому вагоні комусь стало зле. Я саме стояла у тамбурі і стала свідком. Знепритомніла жінка у військовій формі. Ще на пероні у Тернополі я запримітила, як багато військових сідало до сусіднього вагону. Серед них була і ця білявка, років понад 35. Зараз її несли по коридору вагона, тамбур, потім витягнули на перон, там поклали на простирадло і подушку. Її обличчя набрякло, покрилося червоними плямами, хтось сказав, що у неї судома й якийсь чоловік підняв її ноги. Вона не реагувала. Підволочиськ, до слова, райцентр. І на станції райцентру немає медпункту!

- А що ви хочете, у нас маленька станція, у нас нема медсестри! - відказала чергова по вокзалу. - Бо навіть у провідників немає аптечки!

-А ми не имеєм права нічего им давать, - відповів провідник мого вагону,  на запитання, як вони мають діяти у таких ситуаціях?

Хіба що, якщо ви палець поріжете, то, може, забинтують. Згодна, ніхто вас не змушує давати ліки. Але, ну хоча б нашатир має у вас бути?! Я вже мовчу про наявність елементарних знань першої медичної допомоги. Люди скупчилися біля жінки і ніхто не знав, що робити. То повертали її на лівий бік, хтось закричав там серце, перевернули на правий бік. Єдиний хто у цій ситуації зміг зоорієнтувати людей - іноземець, який сказав, що він лікар, що треба змочити водою рушника і на голову, питав, що вона вживала у дорозі, що треба викликати «швидку»... Та приїхала хвилин через 10-15. І ми вже від’їжджали під гвалт лікарки «швидкої», - «люди, ви здуріли, хто її витягнув із вагону? Ви отак викинули людину на перон?!...» Мабуть, ми здуріли, бо як сказала провідниця: «А что вы хотите, позакрывали медпункты на станциях. Ничего же нету! Экономия!»

«Люди, ви готові так економити? Невже з тих майже 1000 грн, що кожного місяця з мене знімають податків, не можна взяти гроші на забезпечення елементарних заходів меддопомоги? Я не готова так економити. Я б хотіла мати хоч якусь надію, що у разі чогось подібного, я таки виживу. А поки, учорашня ситуація засвідчила протилежне. Уявила себе на місці тієї жінки і мені стало страшно через наших байдужих працівників Укрзалізниці (і ця байдужість у всьому), через наше незнання, як надавати першу медичну допомогу... Бо 17-річний кореєць і той знає, що людину у таких випадках, хоча б не можна рухати... »,- пише у Фейсбуці користувач мережі Тетяна Василець.

Фото – Тетяни Василець

Вибір читачів за тиждень

Відео