Як студенти на Тернопільщині відпочивають

Літо в розпалі, і для студентів це чудова нагода для відпочинку та реалізації свого потенціалу. Найчастіше на канікулах вони відпочивають вдома, в теплому сімейному колі, з друзями, мають можливість виділити час на саморозвиток, подорожі, активні розваги та набратись сил перед наступним етапом студентського життя. Проте все частіше юнаки та юнки замість відпочинку обирають можливість підзаробити.

В Україні популярними студентськими підробітками є сезонні роботи, роздавання візитівок і буклетів та сфера обслуговування. Нерідко можна зустріти студентів, які вже почали працювати за спеціальністю та поступово крокують до кар’єрного успіху . Проте сьогодні студентство не обмежує себе лише Батьківщиною та без вагань береться за роботу й в інших країнах. Такі поїздки не лише дають можливість заробити, а й дарують молоді нові враження та можливості:

 –До волонтерського табору я їду працювати, а там мене будуть забезпечувати житлом і харчуванням. Коли дізналася, що можна поїхати до Іспанії на два тижні в табір, навіть не роздумувала. Це унікальна можливість побачити країну, пожити стільки часу там, не витрачаючи багато грошей на житло та харчування. Величезним плюсом для мене є те, що табір інтернаціональний. Тобто там будуть люди з різних країн, а це безцінний досвід, можливість поспілкуватися з ними і, звісно, покращити рівень своєї англійської. Щодо роботи, то це, як на мене, буде дуже пізнавально. Наш туристичний табір буде в маленькому містечку, а завдання – покращити там туристичну індустрію, тобто показати, що є цікавого та привабливого, — розповідає студентка ТНПУ ім. В. Гнатюка Надія Вихристюк, яка поїхала за обміном працювати в Іспанію.

Такими програмами починає користуватись все більше і більше студентів. Робота за обміном дає можливість молоді попрацювати та ознайомитись зі способом життя інших народів. Та все ж найпопулярнішим видом студентської діяльності влітку залишається програма культурного обміну “Work & travel”. Програма призначена для студентів, які бажають ознайомитися з культурою США, відпочити та заробити гроші під час літніх канікул. За умовами програми, студенти вирушають на роботу в США, заробляють певну суму грошей та, за бажанням, витрачають її на подорож Америкою або інші розваги чи речі.

– У мене з’явились нові друзі, рівень англійської значно покращився, та й взагалі, я побачила, як можна жити. Поїхала за власним бажанням і ні краплі не шкодую. Чесно кажучи, сумнівалася лише в одному: чи отримаю я візу. Можливостей тут безліч перед тими, хто хоче їх бачити. Якщо в тебе немає диплома, ти все одно можеш чогось добитися, навіть якщо підеш на звичайні курси. Дуже багато українців приїжджають з розумінням того,що вони житимуть в “шоколаді”навіть,якщо працюватимуть, так би мовити, на “чорній” роботі. Дуже шкода, що ці люди думають так обмежено. Як на мене, США – це мільярд( я не перебільшую) можливостей. Починаючи від освітніх і закінчуючи тим, що ти можеш побачити життя людей, у зовсім іншій країні, порівняти їх культуру, рівень життя та традиції зі своїми. Як на мене, це чи не найбільший плюс від перебування у іншій країні, − ділиться думками студентка ТНПУ ім. В. Гнатюка Катерина Гіза, яка протягом літа знайомиться з життям Америки за допомогою студентської програми “Work & travel”.

Сучасні студенти денної форми навчання в нинішніх складних соціально-економічних умовах прагнуть поєднувати навчання і роботу. Мотиви працювати у студентів не завжди тільки матеріальні. Молодь часто прагне до самостійності, можливості професійного зростання та підвищення культурного рівня.

Юрко КУШНІР, студент ІІІ курсу ТНПУ ім. Володимира Гнатюка

Вибір читачів за тиждень

Відео