Тернополянам на замітку: як нараховується податок на нерухоме майно (фото, відео)

IMG_8240_1024x768

Громадяни отримують повідомлення-рішення щодо сплати податків на нерухоме майно, відповідно в більшості виникає питання «чому така сума нарахування податку, за які обєкти я повинен сплачувати цей податок?».

Враховуючи те, що на сьогоднішній день платниками податків стали 15 тисяч 200 громадян, то кількість об’єктів доволі велика. Це спричинило певний ажіотаж і це питання доволі актуальне зараз. Тому, велика кількість осіб звертається у довідкові служби, щоб їм надали певні пояснення щодо нарахування поточних податків і правомірності сплати даного податку.

Податкові органи здійснили комплекс необхідних заходів, щоб якомога оперативніше і зручніше можна було надати громадянам консультації, щоб уникнути незручних умов і не бажаних конфліктних ситуацій.

- Порядок оподаткування податком на нерухоме майно є відмінний від земельної ділянки та регулюється ст. 266 Податкового кодексу України. Платниками податку, відповідно до даної статті є фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової або нежитлової нерухомості, - повідомляє Володимир Гузенков, заступник начальника Тернопільської ОДПІ. - Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка, а база оподаткування – загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі і його часток.

IMG_8246_1024x768
IMG_8246_1024x768

В такому разі оподаткування обчислюється податковою інспекцією на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, або ж на підставі необхідних документів (їх оригіналів), тобто документів на право власності.

Фахівці Тернопільської ОДПІ впродовж січня-червня цього року проводили звірку з даними платників податків, охочі могли провести звірку ще до нарахування їм платежів.

Якщо ж розбіжності все ж існують, то в такому разі на підставі оригіналів документів  на право власності, за рахунок звернення громадянина до податкової інспекції проводиться перерахунок суми податку та надсилається нове податкове повідомлення-рішення, а попереднє скасовується.

В разі виявлених невідповідностей проводять звірку: об’єктів житлової чи нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об’єктів нерухомості; права на користування пільгою із сплати податку; розміру сплати податку і скасовують податок, або ж дораховують за невраховані об’єкти нерухомості.

Варто додати, що станом на 1 липня  фахівцями Тернопільської ОДПІ за 2015 рік сформовано 17 179 податкових повідомлень-рішень на загальну суму податку 7,8 млн грн.

[embed]https://youtu.be/I7LE7i2mNiE[/embed]

Фото, відео автора

   

Вибір читачів за тиждень

Відео