Орест Сарматський

Агро-новини 5 серпня

липоле17

Новини аграрного сектору

Гречка дешевшає кожні 10 днів

Гречка подешевшала на 4%. Останнім часом крупа втрачає у ціні по 1,5 грн кожні 10 днів.

Про це у коментарі Gazeta.ua повідомив директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.

«Через сезон падають ціни на овочі. Дешевшає гречка і дещо падають у ціні яйця. По інших категоріях товарів — повний ціновий штиль. Стабільні ціни на цукор, молочні вироби, борошно, м’ясо, хліб», — зазначає експерт.

До 10 липня гречка стабільно дорожчала.

05081
05081

«Після цієї позначки гречка поступово дешевшала. На півтори гривні кожної декади. Важко сказати, до якої ціни може впасти ціна на гречку, бо ціни на цей продукт спекулятивні. 60-70% у ціні — це маржа. Щоб спуститися до нормальної позначки, ціна за кілограм має зменшитися вдвічі», — зазначає він.

У вересні ціни на харчі підуть угору, переконаний експерт.

«Ціновий штиль закінчиться. У вересні стане зрозуміло, яка собівартість нового врожаю. Спрогнозують погоду на зиму, стане ясно, скільки коштуватиме зберігання врожаю. Тоді всі перерахують ціни і сформують їх до весни. Але подешевшання чекати не варто. Все, що може дешевшати, втрачає у ціні вже зараз. Ціни підуть угору, але важко сказати наскільки. Очікуємо подорожчання на 10-20%», — прогнозує Олексій Дорошенко.

Ціни на цукор знизилися на 10%

Оптово-відпускні ціни на цукор знизилися.

У порівнянні із початком року оптово-відпускні ціни на цукор знизилися на 10-11%, повідомляється на сайті асоціації «Укрцукор».

Станом на 2 серпня цього року цукрові заводи реалізують цукор за оптово-відпускною ціною 12,35-12,70 грн/кг, що нижче рівня п’ятниці та і минулого вівторка.

05082
05082

За тиждень мінімальні ціни на цукор зменшилися 0,4%, а максимальні — на 0,8%. За відносної стабільності курсу національної валюти зниження гривневої ціни відповідно позначилося на доларовій — зменшення із $500-$516/т станом на 26 липня до $498-$513/т станом на 2 серпня.

Також додається, що у Росії, Білорусі та Казахстані також відмічається зниження оптово-відпускних цін на цукор. У Молдові, з огляду на очікуваний дефіцит цукру, ціни зростають.

Аграріям потрібен дешевий аміак — експерт

Дешевий аміак на внутрішньому ринку країни значно полегшить життя аграріям, допоможе сформувати ринок мінеральних добрив і збільшить ВВП країни. Про це «РБК-Україна» повідомив виконувач обов’язків директора УДП «Укрхімтрансаміак» Віктор Полозов.

Зокрема, він заявив, що з 2010 р. аміакопровід для внутрішнього ринку був фактично «заморожений».

«З 2010 р. через аміакопровід ні однієї тонни аміаку не надійшло на внутрішній український ринок. Коли я прийшов, дав команду зробити ревізію всіх роздавальних станцій. З 12 станцій на сьогодні у працездатному стані тільки 4», — сказав він.

Віктор Полозов зазначив, що дешевий аміак, поставлений по системі аміакопроводів, сприятиме розвитку сільського господарства і формуванню ринку добрив.

05083
05083

«Поставки дешевого аміаку на внутрішній ринок — дуже важливий для сільського господарства. У виробництві мінеральних добрив працює приблизно 30 тис. осіб, а у сільському господарстві – 65% від працездатного населення. 11 млн осіб працюють у сільському господарстві. А відсутність ринку добрив завжди призводить до збільшення вартості. Якщо буде ринок, конкуренція і ціна стане нижчою для сільгоспвиробників. Це дуже важливо для нашої країни, де 41% ВВП становить продукція аграрного сектору», — зазначив топ-менеджер ДП «Укрхімтрансаміак».

Вибір читачів за тиждень

Відео