Орест Сарматський

Агро-новини 7 серпня

Новини аграрного сектору

Мінагропрод підтримає ідею єдиного податку з гектару

Пропозиції аграріїв щодо оподаткування та державної підтримки галузі обіцяють узгодити.

Уряд обіцяє узгодити пропозиції аграріїв щодо оподаткування та державної підтримки галузі на засіданні 5 серпня, пише прес-служба Аграрної партії України (АПУ).

Про це було домовлено під час засідання робочої групи аграрних асоціацій та урядовців з першим віце-прем’єр-міністром України — міністром економічного розвитку Степаном Кубівим.

«Міністерство аграрної політики декларує готовність підтримати ідею єдиного податку з гектару. Стосовно спецрежиму ПДВ обіцяють обговорити зниження до 7% ставки для тваринництва і молочного скотарства, тобто соціально вразливих напрямків. Для малих виробників також готові говорити про зниження компенсаційної ставки до 7%. Поки обговорюємо», — повідомив голова Аграрного союзу України, заступник голови Аграрної партії Геннадій Новіков.

07081
07081

За його словами, аграрії до 5 серпня, коли відбудеться наступне засідання під головуванням першого віце-прем’єра, мають представити результати роботи вузькопрофесійної робочої групи. А представники Мінфіну і Мінекономіки до 15 серпня обіцяли розробити податкову базу для формування бюджету.

«Міністерство фінансів озвучило, що не має заперечень щодо єдиного податку з гектару. Мовляв, є лише деякі деталі, які треба уточнити. Звісно, поки що «уточняти» у них погано виходило. Але будемо бачити, як виходитиме під головуванням першого віце-прем’єра»,— зазначив Геннадій Новіков.

Фермер повернув державі земельні ділянки вартістю 1,3 млн грн

На Запоріжжі фермер повернув державі земельні ділянки площею 44 га і вартістю 1,3 млн грн, пише прес-служба прокуратури Запорізької області.

Громадянин на час звернення до райдержадміністрації із заявою про передачу йому земельних ділянок для ведення фермерського господарства вже був засновником та головою діючого фермерського господарства. А відтак земельну ділянку мав право отримати у користування лише за результатами проведення земельних торгів.

07082
07082

«Апеляційним судом Запорізької області задоволено апеляційну скаргу заступника прокурора Запорізької області, скасовано рішення Михайлівського райсуду та задоволено позов Енергодарської місцевої прокуратури про визнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсним договору оренди земельних ділянок площею 44 га вартістю 1,3 млн грн та їх повернення державі», — сказано у повідомленні.

Також додається, що підставою для звернення прокурора до суду стало порушення Михайлівською райдержадміністрацією під час передачі земельних ділянок в оренду громадянину вимог ст. 124 Земельного кодексу України щодо необхідності проведення земельних торгів.

У фермерів з Харківщини відсудили 181 га земель

На Харківщині понад 180 га незаконно орендованих земель повернули державі. Про це розповів в. о. начальника відділу прокуратури Харківської області Олексій Булулуков, пише Depo.Харків.

За його словами, у 2012 році голова Барвінківської райдержадміністрації підписав розпорядження про передачу двом фермерам в оренду на 49 років трьох сільськогосподарських ділянок загальною площею 181 га.

07083
07083

«Однак такі рішення місцева влада прийняла з порушенням чинного законодавства. Зокрема, поля вартістю 3,9 млн. грн. були передані в довгострокову оренду без попереднього проведення обов’язкових земельних торгів. У подальшому на ці ділянки були оформлені договори оренди. Мало того, один із фермерів здавав землю в суборенду», — розповів Булулуков.

У зв’язку з цим прокуратура направила до суду вимоги про визнання договорів оренди та суборенди недійсними. По одному з таких позовів прокуратура відстояла свою позицію у касаційній інстанції.

На сьогодні речові права скасовані, а фермери повернули незаконно орендовані поля державі.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео