Неповторний Збаразький замок (відео)

збаразький замок

Зба́разький за́мок — фортифікаційна оборонна споруда в місті Збараж Тернопільської області.тРозташований трохи осторонь від центру міста, в парку, на так званій Замковій горі.

Довідка. Перший Збаразький замок звів 1393 року князь Дмитро-Корибут на Княжій горі в нинішньому приміському селі Старий Збараж. Його зруйнували татари в 1474, 1598 роках. Замок споруджено в 1626–1631 рр. за проектом італійського архітектора Вінченцо Скамоцци під керівництвом військового інженера Андреа дель Аква, ймовірно, Г. ван Пеена коштом Христофора Збаразького. Проект замку В. Скамоцци спочатку описав у трактаті «Про ідею універсальної архітектури» (інший переклад — «Ідея загальної архітектури», Венеція, 1615 р.), потім був втілений у Збаражі. 1675 року замок захопили, спалили турки.

Загальний вигляд замку середини 17 століття відтворений на гравюрі голландця Вільгельмa Гондіуса.

Влітку 1649 року коронне військо, укріпившись у таборі біля замку, витримало три­валу облогу козацько-селянського війська під проводом Б. Хмельницького і його союзників-татар. 1675 року фортецю пошкоджено турецько-татарською армією під проводом Ібраґіма-Шишмана.

 1896 року у замковому палаці відбулась пожежа. У 1920-30-ті роки, організацією польських офіцерів запасу було здійснено відповідні роботи з відбудови замкового палацу, з подальшими планами по пристосуванню його під гімназію. Ці плани не вдалось завершити через початок Другої Світової війни в 1939 році.

Згодом — у 1984 році, тут було відкрито молодіжний культурно-спортивний комплекс. За часів нової незалежності України, з 1994 року у палаці Збаразького замку розмістився  краєзнавчий музей. У цьому ж році Збаразький замок став архітектурною пам'яткою, новоствореного Державного історико-архітектурного заповідника міста Збаража. В січні 2005 року заповіднику було надано статус національного, з назвою: Національний заповідник «Замки Тернопілля», основним осередком якого, став Збаразький замок.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео