Орест Сарматський

Агро-новини 8 серпня

липоле03

Новини аграрного сектору

Фермери не хочуть витрачатися на збирання капусти

Фермерам, які зробили ставку на капусту, зараз набагато гірше, ніж картоплярам. По цій культурі зараз спостерігається, мабуть, найбільше перевиробництво, повідомляє UBR.ua.

Якщо на тому ж «Шуварі» картоплі пропонується 2,3 т, то капусти 22 липня завезли рекордні 51,9 т.

08081
08081

«Капусти настільки багато і ціни на неї впали так сильно, що деякі фермери взагалі не хочуть витрачатися на її прибирання, і вважають за краще гноїти у полях», — пояснив Вадим Дудка.

За його словами, деякі господарства пропонують капусту середніх сортів всього по 30 коп./кг на умовах самовивозу, але навіть за такими низькими цінами її ніхто не бере.

«Деякі господарства можуть реалізувати продукт у торговій мережі по 1 грн/кг, але тільки «у навантаження», якщо вони поставляють рітейлерам інший, більш ліквідний товар, ті погоджуються прийняти і капусту», — сказав Вадим Дудка.

Варто відзначити, що рік тому оптові ціни були вищі у 1,5-2 рази.

Запропоновано відновити роботу координаційної ради з питань АПК

Українська Зернова Асоціація (УЗА) пропонує з 3 вересня 2016 р. відновити роботу Координаційної Ради з питань АПК при Кабінеті Міністрів України, пише прес-служба УЗА.

«З метою посилення взаємодії бізнесу та влади у сфері АПК пропонується відновити роботу ради під керівництвом прем’єр-міністра України та за участі всіх основних громадських професійних організацій АПК, керівників міністерств та відомств України», — йдеться у повідомленні.

08082
08082

Заступником керівника Координаційної Ради повинен бути міністр аграрної політики та продовольства України, зазначається у повідомленні.

«На першому засіданні УЗА пропонує розглянути комплекс проблем зернового ринку України. Сьогодні прозорість ринку зерна стоїть під загрозою тінізації обороту сільськогосподарської продукції через діяльність підприємств, які здійснюють свої закупівлі у виробників за готівку. Це зумовлює недоотримання державним бюджетом величезних коштів у вигляді податків – з одного боку через не досконалість готівкових розрахунків в цілому, з іншого боку – через недоотримання прибутку зернотрейдерами, які працюють повністю прозоро, в правовому полі», — сказано у повідомленні.

Виробники молока отримали рекордні збитки

Прибутковість виробництва молока у липні знизилася на 3,5% — найбільше за останні шість років, заявив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак.

За його словами, УМІ знизився у липні на 3,5%. Таке зниження відбулося вперше за шість років. За попередні 5 років цей індекс незмінно зростав, у середньому на 3,6% у липні.

«Умовна прибутковість виробництва молока у липні 2016 р. була на 15,8% нижчою, ніж у тому ж самому місяці минулого року і на 30,3% нижчою, ніж у середньому за останні п'ять років!», — зазначив він.

08083
08083

За його словами, виробництво молока у липні було найзбитковішим історично за всі місяці шести останніх років, хоча, як правило, найнижчий показник досягається у червні. Але у липні 2016 р. індекс був нижчим, ніж в будь-якому з червневих показників попередніх років.

«Основний внесок в зниження індексу внесло зростання цін на концентровані корми. Однак середня закупівельна ціна на молоко також знизилася на 0,9%», — повідомив він.

Також він додав, що за перші 7 місяців 2016 р. прибутковість виробництва молока була на 6,7% вищою, ні за такий самий період минулого року завдяки високим показникам перших чотирьох місяців, але майже на третину нижчою, ніж за той самий період 2014 р.

«Я сподіваюся, що це остання погана новина цього року. Бо вже ніби у світі почалося відновлення цін на молокопродукти та молоко. У нас його також вже трохи помітно», — підсумував Андрій Ярмак.

Вибір читачів за тиждень

Відео