«Сальве» для Тернополян (фото)

IMG_8388_1024x683

Нещодавно у тернопільській винарні творча молодь міста організувала літературник для поетес зі Львова: Олени Строганової та Ірени Смачило, які проводять читання під назвою «Salve». Вечір лірики і бажань буквально пролетів, проте римовані рядки все ще продовжують відлунням відбиватися від стін «Заратустри».

Львівянка, поетеса Олена Строганова каже, що любить писати поезію, радше мислить нею:

- Для «Salve» мені хотілось завжди того, щоб про нас, звичайно, почули, - каже вона.

IMG_8298_1024x683
IMG_8298_1024x683

Ідея поїздити містами і познайомитися з творчими людьми у дівчат виникла давно, а все тому, що до них на читання приходили завжди випадково – знайомі приводили знайомих з інших міст.

- Це було дуже цікаво, - розповідає Олена. - Хотілося самим поїхати і відчути, як це. Тому ми й придумали собі тур. Влітку бракує натхнення, адже читання - це не просто ділитися тим, що написав, але й слухати, що пишуть інші. Надихатися їхніми ідеями, почуттями, їхніми образами і відкривати щось нове для себе. Цього дуже і дуже бракувало. А чом би не поїздити Україною? Хоча б трішечки… Відгукнулося декілька міст, і це – прекрасно.

У Олени та Ірени щодо відвідин Тернополя виникали сумніви, оскільки дівчата знали з нашого міста лише одну людину, і цей чоловік дав Олені посилання на сторінку Юрія Матевощука, а вже він вивів її на Юрка Вітяка.

- Це надзвичайно приємно, - кажуть поетеси.

- Стільки сил доклав Юрко Вітяк для таких читань… - припускає Олена Строганова. - Склалось так, що ми з Іреною приїхали в Тернопіль, і це тішить. Нам вдалося!

IMG_8336_1024x683
IMG_8336_1024x683

Після запитання: «звідки назва «Salve», мені нашептали історію створення читань: ідея зародилася на одному з літературників у Львові у 2013 році.

Ірена Смачило, до речі, на відміну від Олени, крім віршів експериментує ще й з прозою. Зараз в процесі написання її другий роман, який дівчина планує відправити на «Коронацію слова».

Після розповідей про натхнення я у Ірени поцікавилася, чи можна заробляти на життя літературним мистецтвом. Дівчина відповіла:

- Як на мене, це лише заняття для душі. Маю свої плани на життя і планую цим жити далі. Відповідно, якщо жити, то це заняття має приносити не тільки щастя, а й щось у грошовому еквіваленті.

IMG_8330_1024x683
IMG_8330_1024x683

Зрештою цікавий візит і неординарний вечір зарядили відвідувачів тернопільської винарні своєю львівською атмосферою.

- Мені сподобалося, як нас прийняла винарня і те, що, все-таки, прийшли охочі послухати, і нам в свою чергу сподобалось слухати усіх, хто читав, - радіє Олена.

- Була доволі вільна обстановка, - додає Ірена.

IMG_8375_1024x683
IMG_8375_1024x683

Тернопіль відкритий до мистецтва і тішить, що поезією цікавиться саме молодь.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео