Містечко на Тернопільщині дізналося про бельгійський штаб, який діяв тут 100 років тому (фото)

DSC01125

У Збаражі відкрили виставку «Бельгійський автобронедивізіон в Україні під час Першої світової війни».

Один із залів Національного заповідника «Замки Тернопілля» у Збаражі було виділено для експозиції виставки «Бельгійський автобронедивізіон в Україні під час Першої світової війни». Відкриваючи її, голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна наголосив на актуальності цієї події.

DSC01107
DSC01107

- Ця подія дуже важлива як для нашої держави, так і для майбутнього європейської спільноти. І нині, оглядаючись у минуле, я хотів би подякувати Королівству Бельгія за ту підтримку, яку бельгійці надають збереженню територіальної цілісності України. Сьогоднішня виставка засвідчує, що ми пам’ятаємо і цінуємо історію обох держав. І правду кажуть, що історія – вчителька життя. Через 100 років ми маємо можливість проникнутися історією Збаража і Тернопілля, коли бельгійський автобронедивізіон творив спільну історію з нашими земляками. Зараз наше завдання – налагоджувати активну співпрацю з бельгійцями не тільки в гуманітарній, а й економічній сфері. Маємо чудову практику, коли бельгійські компанії реалізовують у нашій області інвестиційні проекти. Одне з найуспішніших підприємств – це «Ватра-Шредер», яке працює на ринку не тільки Тернопільщини, а й всієї України», – підкреслив Степан Барна.

DSC01140
DSC01140

У свою чергу, Надзвичайний та Повноважний Посол Бельгії в Україні Люк Якобс підкреслив, що «…вшанування пам’яті молодих чоловіків, молодих солдатів, молодих волонтерів війни, які загинули сто років тому на українській землі, для нас, бельгійців, також є можливістю вшанувати пам’ять всіх тих молодих українців, які загинули за останні два роки. Рівно 100 років тому саме тут, у Збаражі мали свій штаб 400 бельгійських хлопців. Тому виставка – це, насамперед, вшанування пам`яті про кожного з них», - наголосив Люк Якобс.  

Матеріали документальної фотовиставки розповідають про те, як у 1916 році король Бельгії Альберт І відправив автобронедивізіон на допомогу Царській армії до Галицького фронту. Цей військовий підрозділ провів декілька наступальних операцій в Карпатах та в Тернопільській області. Хоча бельгійській вояки і зав’язли в подіях більшовицькій революції, але їм вдалося знайти шлях додому, пройшовши драматичну одіссею через Сибір та  здійснивши тріумфальну ходу територією США  а потім, через океан – до Бельгії.

DSC01108
DSC01108

DSC01128
DSC01128

DSC01145
DSC01145

DSC01117
DSC01117

DSC01116
DSC01116

Петро Овчарик

Фото автора            

Вибір читачів за тиждень

Відео