Ситуація з гепатитом С на Тернопільщині не критична, але і не найкраща

IMG_7892 (Copy)

Нещодавно у всіх містах України, зокрема і в Тернополі, проводили швидкі експрес-тестування на виявлення гепатиту С у містян.

А сьогодні, 10 серпня, Альянс громадського здоров’я під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа центрі оприлюднив результати загальнодержавного експрес-тестування населення на вірусний гепатит С, яке проводилось спільно з партнерськими громадськими організаціями в усіх областях України з нагоди Міжнародного дня боротьби з вірусними гепатитами в рамках традиційної всеукраїнської адвокаційно-просвітницької кампанії «Вимагаємо лікування!».

IMG_7902 (Copy)
IMG_7902 (Copy)

IMG_7898 (Copy)
IMG_7898 (Copy)

Оприлюднені результати тестування викликали занепокоєння як у медиків, так і у мешканців областей. Загалом, у 26 містах усіх областей України (крім окупованих територій) було протестовано 3844 особи, у 324 випадках (8,5%) експрес-тест показав наявність антитіл до вірусного гепатиту С.

В Тернополі ситуація наступна: 132 особи протестовано, з них у 6 осіб виявлено гепатит С, що становить 4,55% від загальної кількості населення, яке погодилося взяти участь у тестуванні на ВГС.

Тестування переважно проходили випадкові перехожі, адже акція проводилась на центральних вулицях, у парках , площах та скверах. Для багатьох людей такий результат став повною несподіванкою, оскільки підступною рисою гепатиту С є те, що він тривалий час не має клінічних проявів.

IMG_7880 (Copy)
IMG_7880 (Copy)

Серед осіб з позитивним результатом на Тернопільщині переважно люди середнього віку, а також  молодь.

Довідка:

У світі понад 150 млн. людей інфіковані гепатитом С, з них до 4 млн. хворих проживають в Україні. Більшість з них не знає про своє захворювання, оскільки у 80% випадків гострий період  проходить без симптомів. Одним з пріоритетних напрямків діяльності МБФ «Альянс громадського здоров’я» є боротьба з поширенням епідемії вірусного гепатиту С в Україні та забезпечення діагностики та лікування ВГС для уразливих груп населення. У 2012 році Альянс- Україна ініціював всеукраїнську кампанію «Вимагаємо лікування», основною метою якої є розширення доступу до діагностики та лікування вірусного гепатиту С в Україні. З  2015 році Центр кращих практик з питань ВІЛ/СНІДу, наркозалежності та гепатитів при Альянсі-Україна впроваджує глобальну кампанію «Об’єднатися та подолати гепатит С: знай, тестуй, лікуй».

С (Copy)
С (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео