На Тернопільщині продовжується "полювання"

карєр

Нелегальні кар’єри є проблемою усіх регіонів України, в тому числі і Теребовлянщини, яку природа щедро наділила покладами каменю, піску, глини. Простота і рентабельність цього бізнесу робить його надзвичайно прибутковим, а боротися з цим явищем надзвичайно складно через недосконалість законодавства та застосування корупційної складової. В той же час до бюджетів різних рівнів не надходять сотні тисяч гривень.

- Безперечно, питання нелегальної роботи кар'єрів надзвичайно болюче, і районна влада не може стояти осторонь від їх цивілізованого вирішення. Адже від стабільної роботи кар’єрів залежить наповнення районного бюджету, а відтак - створення додаткових робочих місць, виконання інших соціальних програм, екологічне благополуччя територій тощо.

У нашому районі функціонує немало-небагато – 56 кар’єрів з видобування піску, глини та каменю. З цього числа 23 – з видобування каменю, 13 – піску, решта – глини. І лише 18 із загальної кількості кар’єрів працюють легально, в тому числі 11 – з видобування каменю, 3 – піску, решта – глини.

Тому відповідно до доручення голови районної держадміністрації №32 від 1 серпня 2016 року було створено робочу групу з вивчення питання правового використання надр під кар’єрами на території району. До складу групи увійшли представники силових структур (прокуратури, СБУ, поліції), земельної служби та органів місцевого самоврядування. Результати не забарились. Вже у перший день роботи нашою групою був зафіксований факт незаконного видобування бутового каменю на території Кровинківської сільської ради. На місце події виїхала слідчо-оперативна група. На неузаконеному родовищі працювали робітники, був вантажний автомобіль, на якому вивозилося каміння. Правоохоронці вилучили засоби та знаряддя видобутку («болгарки», дизельгенератор), автомобіль із завантаженим каменем. Триває перевірка та відкрите кримінальне провадження за статтею 240 частиною 2 – порушення правил охорони або використання надр. Відомості про дане правопорушення Були внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань.

Загалом робочою групою обстежено земельні ділянки поблизу Кровінки, Дарахова, Кам’янки, Різдвян, Гумниськ, Острівця, Малова, Могильниці, Буданова. У Могильниці, Буданові та Різдвянах виявлено недавно видобутий бутовий камінь, проте на місці не було осіб, які вчинили ці правопорушення. Більше того, у Різдвянах поза домогосподарствами виявлено бутовий камінь, який невідомі особи розколюють на плитку. Тому районна державна адміністрація надіслала листи всім головам сільських рад та старостам сіл, на території яких проводиться незаконне видобування корисних копалин, з проханням інформувати правоохоронців або району державну адміністрацію про всі протиправні дії.

Робочою групою і надалі обстежуватимуться земельні ділянки, на яких проводиться нелегальна розробка корисних копалин. Тому нагадуємо всім «нелегалам», які працюють у цій сфері, що частина 2 статті 240 «Порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення» передбачає відповідальність у вигляді штрафу від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Руслан Терещенко, «Воля».

Вибір читачів за тиждень

Відео